1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Devlete borcunu ödeyemeyen Osmangazi EDAŞ satışa çıkarıldı

Devlete borcunu ödeyemeyen Osmangazi EDAŞ satışa çıkarıldı

Enerji Günlüğü - Yıldızlar SSS Holding, 2010 yılında devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’ni(ODEAŞ) satışa çıkardı. Gerekçe borçlarını...

Devlete borcunu ödeyemeyen Osmangazi EDAŞ satışa çıkarıldı

Enerji Günlüğü - Yıldızlar SSS Holding, 2010 yılında devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’ni(ODEAŞ) satışa çıkardı. Gerekçe borçlarını ödeyememesi... 

Elektrik borçlarını ödeyemediği gerekçesi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından soruşturma açılan OEDAŞ’ın satışı için Yıldızlar SSS Holding, Ak Yatırım’ı görevlendirdi. Ak Yatırım’ın elektrik dağıtım ihalelerine katılan şirketlerle görüşerek, EDAŞ’ın satışı hakkında bilgi verdiği bildiriliyor.

TETAŞ’A 120 MİLYON LİRALIK BORCU VAR

TETAŞ’ın 120 milyon liralık borcu nedeniyle ihbarname göndermesi ardından, EPDK’nın, hem dağıtım, hem perakende şirketi hakkında soruşturma açtığı ve savunma istediği öğrenildi. Mali durumu hakkında EPDK’ya savunma yapan Holding’in bazı gayrimenkullerini satarak borçlarının bir bölümünü ödediği ancak halen borcunun kapanmadığı kaydediliyor.

EPDK ŞİRKETLERİN YÖNETİMİNE GÖREVDEN EL ÇEKTİRDİ 

Soruşturma kapsamında alınacak savunmaların değerlendirilmesinin birkaç ay devam etmesi beklenirken, şirketin bu süreçte hisselerini devretmesi veya borcunu ödemesi halinde, açılan soruşturmanın lisans iptali olmadan sonuçlanacağı belirtiliyor. Ancak müşteri bulunamaması veya borçların ödenmemesi durumunda ise EDAŞ’ın lisansı iptal edilecek ve şirket, kanun gereği bir bütün olarak elektrik sektöründen yasaklı olacak.

LİSANS İPTALİ OLURSA İHALE AÇILABİLİR

Osmangazi EDAŞ’ın başka bir şirkete devredilmemesi ve borcun ödenmemesi halinde ise lisansı iptal edilecek. Bu durumda şirketi ÖİB yeniden devralacak. Bu süreçte TEDAŞ tarafından işletilecek olan EDAŞ için ÖİB tarafından yeniden özelleştirme ihalesi açılabilecek.

485 MİLYON DOLAR’A DEVRALINMIŞTI

Yıldızlar SSS Holding, 1.4 milyon abonesi bulunan Osmangazi- Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin tamamını 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi’nden devralmıştı. Ancak kısa bir süre sonra, şirketin kuracağı 380 MW kömür santrali için EPDK’nın istediği 6 milyon liralık teminatı bulmakta zorlandığına yönelik haberler çıkmıştı.

OEDAŞ'IN 1.4 MİLYON ABONESİ VAR

OEDAŞ hisselerinin yüzde 100’ünün blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi için 2009 yılında düzenlenen ihaleyi kazanan Yıldızlar SSS Holding, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Uşak, Bilecik illerini kapsayan dağıtım şirketini 2010 yılının mayısında devraldı. Ancak yaklaşık 1.4 milyon abonesi bulunan OEDAŞ, şu sıralar zor günler geçiriyor. Enerji kulislerine yansıyan bilgilere göre, şirketin satılması için Ak Yatırım’la anlaşıldı. Ak Yatırım da alıcı bulmak için enerji piyasasını, özellikle daha önce yapılan ihalelere katılan yatırımcıları yokluyor. Ancak TETAŞ’a birikmiş borcu bulunan şirket satılmazsa, lisans iptaline kadar giden bir süreç yaşanabilir.

OEDAŞ ENERJİ TÜKETİMİNİN YÜZDE 2,4’ÜNÜ KARŞILIYOR

İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, merkezi Eskişehir’de bulunan OEDAŞ:

- Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik dağıtımı yapıyor.

- 5 il, 54 ilçe, 189 belediye, 1811 köy, 381 köy bağlısı, 56 işletmeye elektrik dağıtımı yapıyor.

- Türkiye enerji tüketiminin yüzde 2.4’ü söz konusu bölgede tüketiliyor.

- Türkiye’deki nüfusun yüzde 3.6’sı ve abone sayısının yüzde 4’ü bu bölgede bulunuyor.

EPDK, OSMANGAZİ EDAŞ VE PERAKENDE SATIŞ ŞİRKETLERİNİN YÖNETİMİNE GÖREVDEN EL ÇEKTİRDİ!

Önceki ve Sonraki Haberler