1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dengeleme Gazı Piyasası Simülasyon Çalıştayı yapıldı

Dengeleme Gazı Piyasası Simülasyon Çalıştayı yapıldı

Enerji Günlüğü - EPDK çatısı altında "Dengeleme Gazı Piyasası Simülasyon Çalıştayı" düzenlendi.Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu tarafından yapılan...

Dengeleme Gazı Piyasası Simülasyon Çalıştayı yapıldı

Enerji Günlüğü - EPDK çatısı altında "Dengeleme Gazı Piyasası Simülasyon Çalıştayı" düzenlendi.

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu tarafından yapılan basın açıklaması ile EPDK çatısı altında, BOTAŞ ve dengeleme piyasasında faaliyet gösterecek olan doğal gaz piyasa katılımcıları ile “Dengeleme Gazı Piyasası Simülasyon Çalıştayı” düzenlendiği belirtildi.

Çalıştayda dengeleme gazı piyasasının hayata geçirilmesi için EPDK tarafından hazırlanmış olan mevzuat yeni EBT üzerinden canlı olarak gerçekleştirilecek işlemlerle simüle edildi.

Çalıştayda, yeni EBT’ye eklenen dengeleme gazı modülü üzerinden gerçekleşen simülasyonun hangi aşamada olduğu görüldü.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

Doğal gaz piyasasının rekabete dayalı esaslar çerçevesinde ve şeffaf kurallar altında işlemesinde önemli bir adım olan “dengeleme gazı piyasasının” oluşturulmasına yönelik mevzuat EPDK tarafından hazırlandı. Bu kapsamda, sağlıklı bir uygulama yaratmak adına bu mevzuatın öncelikle elektronik ortamda daha sonra ise BOTAŞ’ın Elektronik Bülten Tablosu (EBT) üzerinden simüle edilmesi 19/12/2013 tarih 4763 sayılı Kurul Kararı ile belirlendi.

Söz konusu Kurul Kararı “dengeleme gazı piyasasının” oluşturulmasına yönelik mevzuatın anılan simülasyon süreçleri ile son halini almasını ve iletim sistemini kullanan tüm tarafların bu sürece katılım sağlamasını öngörmüştür.

Bu kapsamda, artık geleneksel bir hal alan EPDK Dördüncü Doğal Gaz Piyasası Sistem Çalıştayı çerçevesinde geçtiğimiz Kasım ayında dengeleme gazı piyasasının EBT üzerinden simülasyon sürecinin geldiği aşama, EPDK’nın organizasyonunda BOTAŞ ve taşıtanların katılımı ile interaktif simülasyon uygulamalarında canlı olarak görülmüş oldu. Söz konusu ilk uygulama, taşıtanların dengeleme gazı piyasasının yapısı ve bu çerçevede yapacakları işlemler ile gerçek manada tanışmaları açısından çok olumlu sonuçlar doğurdu.

Elektronik Bülten Tablosu'nun (EBT) yenilenmesi çalışmalarının tamamlanarak yeni EBT’nin Ocak 2015 ‘de faaliyete geçmesi ile başlayan süreçte, taşıtanların Şebeke İşleyiş Düzenlemeleri kapsamındaki tüm işlemlerinin yeni EBT üzerinden yapılması söz konusu olmuştur.

Çalıştaya katılan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ”bu çalıştay piyasamız için büyük önem taşıyor.Toplantı kapsamında tarafların görüşleri alınmak suretiyle ihtiyaçların da tespiti yapılacak ve bu kapsamda yapılacak değişiklikler ile dengeleme gazı piyasasının sağlam temeller üzerine oturması sağlanacak.”dedi.

Başkan Yılmaz; EPDK’nın mevzuat hazırlanması aşamasında şeffaf süreçler oluşturarak ortaya koyduğu bu iletişim fırsatının enerji piyasamızda önemli bir örnek teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler