1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. DEDAŞ 2015 kayıp kaçak miktarını açıkladı

DEDAŞ 2015 kayıp kaçak miktarını açıkladı

Enerji günlüğü – DEDAŞ Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarının yaklaşık 16...

DEDAŞ 2015 kayıp kaçak miktarını açıkladı

Enerji günlüğü – DEDAŞ Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarının yaklaşık 16 milyar kWh olduğunu açıkladı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) kayıp kaçak oranlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, elektrik dağıtım hizmeti verdikleri Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarının yaklaşık 16 milyar kWh olarak hesaplandığını bildirdi.

Açıklamada, bölgede güvenlik bazlı olaylar, operasyonlar ve diğer 'mücbir sebep' gerekçelerinin en yoğun şekilde yaşandığı 6 ile elektrik dağıtım hizmeti veren DEDAŞ'ın elektrik tüketimi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5,5 oranında arttığı belirtilerek, 'Bahse konu 6 ilde 2015 yılında 21.5 milyar kWh elektrik kullanılırken, değişik sebeplerden dolayı kullanılan bu elektriğin yaklaşık yüzde 22'si tahsil edilebildi' denildi.

Kullanılan 21.5 milyar kWh elektriğin sadece 5,5 milyar kWh'lik kısmını faturalandırabilen Dicle Elektrik, bunun da ancak bir kısmını tahsil edebildi.

Elektrik kesintilerine yol açan arızaların yüzde 90'ının yine kaçak kullanımdan kaynaklandığı belirtilen açıklamada, dağıtım bölgesindeki elektrik kullanımının neredeyse nüfusu 14.6 milyonu aşan İstanbul kadar olduğu ifade edildi.

ŞANLIURFA'YA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bölge illerinden Şanlıurfa'da yaşayan 1.8 milyon nüfusun bir yıllık elektrik tüketiminin 6.4 milyar kWh olduğu ama faturalandırılabilen elektrik miktarının sadece 1.5 milyar kWh olduğuna da dikkat çekildi.

Açıklamada, "Şanlıurfa'daki kaçak kullanım miktarı ise aynı hesaplamalara göre 4.8 milyar kWh. Buna göre, geçtiğimiz yıl 4.6 milyar kWh elektrik enerjisi üreten ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'ndan üretilen elektrik, sadece Şanlıurfa'daki kaçak kullanımı dahi karşılayamıyor' denildi.

EN FAZLA KAÇAK KULLANIM MARDİN'DE

DEDAŞ, bir yıllık süre içinde dağıtım hizmeti verilen bazı illerde kayıp kaçak oranının Şanlıurfa'dan da yüksek bulunduğunu, dağıtım hizmeti verilen iller arasında oransal olarak en fazla kayıp kaçak elektrik kullanımı yüzde 86.1 ile Mardin'de, bu kenti kayıp kaçak elektrik kullanımı bakımından yüzde 80.4 ile Şırnak, yüzde 75.3 ile Şanlıurfa, yüzde 72.6 ile Diyarbakır, yüzde 67.6 ile Batman ve yüzde 40.64 ile Siirt izlediğini açıkladı. Açıklamada, söz konusu verilere göre Türkiye'deki kayıp kaçak ortalamasının ise yüzde 19 dolayında bulunduğu kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler