1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Danış: Enerji faturası düşecek

Danış: Enerji faturası düşecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin yılın ilk yedi ayındaki enerji ithalatı faturası yüzde 26.7 azaldı. Mevcut şartlarda bu düşüşün devam etmesi bekleniyor.Türkiye'nin...

Danış: Enerji faturası düşecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin yılın ilk yedi ayındaki enerji ithalatı faturası yüzde 26.7 azaldı. Mevcut şartlarda bu düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Türkiye'nin ham petrol ithalatı bu yılın Ocak- Temmuz dönemini kapsayan 7 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,9 artarak 13 milyon 710 bin 501 ton oldu. Ham petrol ithalatı, Temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 62,6 artarak 2 milyon 511 bin 763 tona ulaştı. 7 Aylık ham petrol ithalat verilerine bakıldığında ise düşen petrol fiyatlarının Türkiye’nin petrol talebini arttırdığı görülüyor.

TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı dış ticaret istatistiklerine göre, geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye'nin toplam enerji ithalat faturası geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 38,3 oranında azalarak 3 milyar 50 milyon dolara geriledi. 2015’in Ocak-Temmuz dönemini kapsayan 7 aylık döneminde ise Türkiye'nin toplam enerji ithalat faturası ise geçtiğimiz yılın 7 aylık dönemine göre yüzde 26,7’lik düşüşle 23 milyar 682 milyon dolara geriledi. Geçtiğimiz yılın 7 aylık döneminde Toplam enerji ithalatı 32 milyar 302 milyon dolar olmuştu.

ENERJİNİN İTHALAT PAYI GERİLEDİ

2014 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'nin toplam ithalatı içerisinde enerjinin yüzde 23,1 olan payı bu yılın aynı döneminde yüzde 19’a geriledi.

Petrol fiyatlarında geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana yaşanan hızlı düşüşün bir sonucu olarak Türkiye'nin petrol ve toplam enerji ithalat faturasını düşürmesi bekleniyordu. Bununla birlikte petrol fiyatlarının Türkiye'nin toplam enerji ithalat faturası ve cari açığına yapması beklenen pozitif etkiyi dolardaki artışın frenlediği görülüyor.

DANIŞ: ENERJİ FATURASI DÜŞECEK

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), İstanbul Enerji Programı’ndan Emin Emrah Danış, petrol fiyatlarına ek olarak doğalgaz fiyatlarındaki indirimle birlikte enerji ithalat faturasının düşmeye devam edeceğini belirterek şunları ifade etti:

"Petrol fiyatlarının mevcut veriler ışığında, yılın geri kalanında herhangi jeopolitik ve ekonomik bir şok olmadığı sürece düşük fiyat seviyelerinde seyretmesinin neticesinde Türkiye'nin petrol ithalat faturası düşmeye devam edecek. Ek olarak Türkiye Rusya ile doğalgaz indirim anlaşması durumunda, toplam enerji ithalat faturasını yaklaşık 2 milyar dolar düşürecek."

...

Önceki ve Sonraki Haberler