1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çin ve Tacikistan ilişkilerini güçlendiriyor

Çin ve Tacikistan ilişkilerini güçlendiriyor

Enerji Günlüğü - Orta Asya - Çin doğalgaz boru hattının Tacikistan topraklarından geçecek 4.kısmının temeli atıldı.Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in...

Çin ve Tacikistan ilişkilerini güçlendiriyor

Enerji Günlüğü - Orta Asya - Çin doğalgaz boru hattının Tacikistan topraklarından geçecek 4.kısmının temeli atıldı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, 17 işbirliği anlaşmasına imza atılmasının yanında, Orta Asya ülkeleri ile Çin arasındaki enerji işbirliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak Orta Asya - Çin doğalgaz boru hattının Tacikistan topraklarından geçecek 410 kilometrelik 4.kısmının temeli de atıldı.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın temelini birlikte attığı Türkmenistan - Özbekistan - Kırgızistan - Tacikistan - Çin doğalgaz boru hattı, 1000 kilometre uzunluğunda ve yıllık doğalgaz taşıma kapasitesi 30 milyar metreküp olacak. Hattın yapımının 2016 yılında tamamlanması bekleniyor.Bu hatla Çin, her sene Türkmenistan'dan 25-30 milyar metreküp doğalgaz satın alacak.

TARİHİ İPEK YOLU YENİDEN CANLANIYOR

Temel atma töreninde konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu projenin ülkeler arasındaki stratejik işbirliğinin güçlenmesi ve bölgede ekonomik kalkınma açısından son derece önemli olacağını söyledi. Pamir dağlarının tepelerinden geçerek zor bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını söyleyen Xi, "Enerji projesi, Çin ile Tacikistan'ın dostluğunun sembolü olacak. Sözkonusu proje ülkelerin ortak çabası ve işbirliği sonucunda hayata geçecek. Çin ile Orta Asya arasındaki verimli işbirliği sonucunda tarihi İpek Yolu yeniden canlanıyor." dedi.

TACİKİSTAN ÖNEMLİ GİRDİLER ELDE EDECEK

Törende konuşan ev sahibi ülke Devlet Başkanı İmamali Rahman, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar sonucu Çin'in önümüzdeki 3 yıl içerisinde Tacikistan'a 6 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi. Bu mega projenin Tacikistan'da 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını duyuran Rahman, Çin'in yatırımları kapsamında ülkesinde çok sayıda başka sanayi tesislerinin inşa edileceğini belirtti.

Doğalgaz boru hattı projesinin önemli olduğuna dikkat çeken Rahman, "3 yıl içerisinde inşa edilecek. 47 tünel inşa edilecek ve bunun 24'ü suyun altından geçecek. Tacikistan kısmının maliyeti 3,2 milyar doları bulacak. Devlet bütçesi önemli girdiler elde edecek" dedi.

Rahman, Çin'in Ulusal Petrol Şirketinin (CNPC) Tacikistan'da da petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında bulunacağını söyleyerek, uzmanların tahminlerine göre Tacikistan'da da önemli enerji rezervinin olduğunu belirtti.

Orta Asya - Çin doğalgaz boru hattı kapsamında Tacikistan, Türkmen gazının Çin'e ulaştırılmasında transit ülke olacak. Tacikistan'ın bu hattan doğalgaz ithal edip etmeyeceği yönünde bilgi verilmedi.

Türkmenistan - Özbekistan - Kırgızistan - Tacikistan - Çin doğalgaz boru hattı, Türkmenistan'daki dünyanın en büyük 2. doğalgaz sahası Galkınış'tan başlayacak. Çin halihazırda Türkmenistan'dan doğalgaz ithal ediyor. 2009 yılında devreye alınan Türkmenistan - Özbekistan - Kazakistan - Çin hattıyla Türkmen gazı Çin'e ulaştırıldı. Çin ile Türkmenistan arasında yıllık 65 milyar metreküp doğalgaz alım anlaşması bulunuyor. Bu anlaşma kapsamında Türkmen gazının Çin'e ihracatının tam kapasiteye ulaştırılması için çeşitli yeni doğalgaz boru hatları inşa ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler