1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin ucuz petrole yöneldi

Çin ucuz petrole yöneldi

Enerji Günlüğü – Çin bu yılın ilk dokuz ayında Kolombiya’dan petrol alımını iki kattan fazla arttırıken, Suudi Arabistan’dan aldığı petrolü...

Çin ucuz petrole yöneldi

Enerji Günlüğü – Çin bu yılın ilk dokuz ayında Kolombiya’dan petrol alımını iki kattan fazla arttırıken, Suudi Arabistan’dan aldığı petrolü % 11 oranında azalttı.

Dünya genelinde petrol fiyatları ile ilgili kıyasıya bir rekabetin yaşandığını gösteren yeni veriler Dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi olan Çin’den geldi. Çin petrol tüketim verilerine göre, bu yılın ilk dokuz ayında Çin’in Kolombiya’dan aldığı ham petrol miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla artarak 7.8 milyon metrik tona ulaştı. Çin’in en büyük petrol sağlayıcısı Suudi Arabistan’dan alınan petrol ise aynı dönemde bir önceki yıla göre % 11 oranında düşerek, 36.6 milyon ton oldu.

Yine verilere göre, Çin geçen ay Kolombiya’dan aldığı ham petrolün variline ortalama 94.56 dolar öderken, Suudi Arabistan’dan aldığı ham petrolün variline 102.30 dolar ödedi.

PETROCHİNA İLK DEFA KOLOMBİYA’DAN PETROL ALDI

Öte yandan, Çin petrol şirketi PetroChina Co. Kuzey rafinerisi için Çin’den 22 bin kilometre uzaktaki Kolombiya açıklarından petrol maliyetlerini düşürecek ucuz ham petrol satın aldıklarını duyurdu.

PetroChina Co. Kolombiya’dan ilk defa ham petrol satın aldıklarını belirterek, bunun nedeni olarak da fiyatın oldukça uygun olmasını gösterdi.

Energy Aspects analisti Virendra Chauhan Çin’in keşfi ile ilgili olarak yaptığı yorumda Çin’in ucuz petrole ulaşmak için nerede olduğuna bakmaksızın her rezerve hücum edeceğini ve yeni petrol rezervinin Çin’in petrol maliyetini düşüreceğini belirtti.

Dünyanın en büyük ikinci büyük petrol tüketicisi olan Çin’in petrol talebi dünyada petrol fiyatlarını en çok etkileyen unsurları başında geliyor. Çin’in petrol ithalatı eylül ayında 2013’ün aynı dönemine oranla yüzde 7,8 artarak 27,6 milyon tona (6,74 milyon varil) ulaşmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler