1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çernobil’e dev kaplamalı önlem

Çernobil’e dev kaplamalı önlem

Enerji Günlüğü – Çernobil Nükleer Santrali enkazının radyasyon saçan bölümünün üstü dev bir kaplama ile kapatılacak.Çernobil nükleer felaketi...

Çernobil’e dev kaplamalı önlem

Enerji Günlüğü – Çernobil Nükleer Santrali enkazının radyasyon saçan bölümünün üstü dev bir kaplama ile kapatılacak.

Çernobil nükleer felaketi ardından betonla kapatılan santralde çatlaklar oluşunca, Santral enkazının radyasyon saçan bölümünün üstü dev bir kaplama ile kapatılacak.

100 metre yüksekliğinde, 165 metre uzunluğunda olması tasarlanan bu kaplamanın güvenli bir mesafede inşa edildikten sonra raylar üzerinde tesisin üstüne taşınması ve monte edilmesi planlanıyor.

Kendi alanında bir ilk olacak söz konusu proje için için yıl sonuna kadar 600 milyon Avro’yaihtiyaç duyuluyor ve projenin tahmin edilenden daha masraflı olması nedeniyle yaşanan mali sıkıntı işleri durma noktasına getirmiş durumda.

G7 ülkeleri yıllar önce Ukrayna’ya kaplama projesi için söz vermişlerdi.Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth, projenin akıbeti ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere G7 ülkelerinin nükleer konular uzmanları ile biraraya geliyor. Müsteşar Flasbarth, çalışmaların uzayacak olmasına rağmen projenin dört, beş yıl içinde tamamlanacağına inanıyor.

İNGİLTERE, FRANSA VE JAPONYA DESTEKTE ÇEKİMSER

Alman parlamentosunda yer alan muhalefet partilerinden Yeşiller’in nükleer konularla ilgili uzmanı Sylvia Kotting-Uhl, G7 ülkelerinden Almanya, Kanada, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin projeye daha fazla destek vermeye hazır olduklarını, İngiltere, Fransa ve Japonya’nın ise bu konuda çekimser kaldıklarını bildirdi.

Almanya kaplamaya toplam 80 milyon Avro destek vereceğini daha önce duyurmuştu.

G7 ÜLKELERİNİN DİKKATİNİ ÇERNOBİL ENKAZINA ÇEKMEK OLDUKÇA ZOR

Greenpeace’ten Atom Uzmanı Tobias Münchmeier’e göre batı devletlerinin sorumluluk almaları ve siyasi açıdan zor günler yaşayan Ukrayna ile dayanışma içinde olmaları gerekiyor. Ancak en önemli sorun da aslında dünya üzerinde yaşanan siyasi krizler. Suriye ve Ukrayna’daki hadiseler, Afrika’da durdurulamayan Ebola salgını gibi konular gündemde iken, G7 ülkelerinin hükümetlerinin dikkatini Çernobil enkazına çekmek oldukça zor.

Çernobil Nükleer Santrali’nde 1986 yılında yaşanan felaket belleklerdeki canlılığını hâlâ koruyor. Santralde yaşanan patlama ve ardından çok geniş bir bölgeye yayılan radyasyon bulutu, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu rakamlarına göre 4 bin, bazı farklı kaynaklara göre ise en az 100 bin kişinin ölümüne neden oldu. Dünya çapında bu felaketten dolayı yaşanan maddi zararın ise 180 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Önceki ve Sonraki Haberler