Enerji Günlüğü - Çelik İhracatçıları Birliği “Kaya Gazı” ile ilgili tüm bilinmeyenleri bugün İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan seminerde masaya yatırdı.
Sektör temsilcilerinin katılımıyla konunun tüm bilinmeyenlerini ele alan Çelik İhracatçıları Birliği, Kaya Gazı Semineri’nde başta çelik sektörü olmak üzere diğer birçok sektör için kaya gazı uygulamalarının önemini ve faydalarını masaya yatırdı.
Seminerde, ABD Teksas Üniversitesi’nden Enerji Ekonomisti Dr. Gürcan Gülen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Koca “kaya gazı” ve bu kaynağın başta çelik sektörü olmak üzere birçok sektör için önemini katılımcılarla paylaştı.
ABD’YE KARŞI REKABETTE DEZAVANTAJLI OLMAMAK İÇİN...
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci Seminerin açılışında yaptığı konuşmada Çelik sektörüyle ilgili bazı rakamsal bilgiler aktardı. Ekinci, “ Sektörümüz, Türkiye’deki enerjinin %21’ini tüketiyor. Bu nedenle kaynak olarak kaya gazı özellikle bizim için hayati bir öneme sahip. Çelik sektörünün en önemli pazarı ABD. Zengin kaya gazı rezervlerine sahip olan ABD bu rezervleri kendi sanayisinde kullanıyor. Böylece bu ülkeye karşı rekabette zaman içinde dezavantajlı konuma düşeceğiz. İhracatımız da olumsuz yönde etkilenecek” dedi.
TÜRK DEMİR ÇELİKÇİLER ELİNİ ÇABUK TUTMALI
Kaya gazının sadece Türkiye’de değil, dünyada da dengeleri değiştireceğini belirten Ekinci, “ABD şu anda enerjisinin %30’unu kaya gazından temin ediyor. 2030 yılında ise ABD enerji ithal eden değil ihraç eden bir konuma yükselecek. Ucuz enerji kaynağını keşfeden yatırımcıların Avrupa’daki bazı yatırımları ABD’ye kaydırdığını duyuyoruz. Elbette bu durum özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkeleri etkileyecek. Bu süreçte ülkemizin geride kalmaması için yerli kaya gazını değerlendirme yönünde elimizi çabuk tutmalıyız” dedi.
Ekinci ayrıca enerji sektöründe 2020 yılına kadar Çin’in, 2020 yılından sonra da Hindistan’ın büyümeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Koca “kaya gazı” ile ilgili sunumlar gerçekleştirdiler. Sunumlarda kaya gazının nasıl üretildiği ve rezervler, dünyadaki kaya gazı üretimi ile ülkemizdeki potansiyel, kaya gazının çevre sağlığı açısından değerlendirilmesi, ülkemizdeki kaya gazı üretimi ve uygulama çalışmaları ele alındı.
ABD Teksas Üniversitesi’nden Enerji Ekonomisti Dr. Gürcan Gülen ise ABD ve dünya genelinde kaya gazı kaynak ve rezervlerinin değerlendirilmesi, kaya gazı üretimi için gerekli ekonomik şartlar, Türkiye’deki kaynaklar ve şu ana kadar yapılan yatırımlar ile ekonomik kriterler, ABD, Polonya ve Arjantin örneklerinden hareketle kaya gazında servis sektörünün önemi, Kuzey Amerika’da artan gaz ve petrol üretiminin dünya piyasalarına etkileri ile kaya gazı sektöründeki faaliyet artışının demir çelik sektörüne etkileri konusunda sektör temsilcilerine bilgiler aktardı.
Sabiha KÖTEK
PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ SELAMİ İNCEDALCI: 60 YILDA 3500 PETROL RUHSATI VERDİK