1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çelik boru sektörü TANAP ile genişledi

Çelik boru sektörü TANAP ile genişledi

Enerji Günlüğü – Çelik sektörü, TANAP projesinin olumlu etkisi ile Ocak-Ekim 2014 döneminde toplam ihracatını yüzde 2,01 artırdı.Çelik Boru İmalatçıları...

Çelik boru sektörü TANAP ile genişledi

Enerji Günlüğü – Çelik sektörü, TANAP projesinin olumlu etkisi ile Ocak-Ekim 2014 döneminde toplam ihracatını yüzde 2,01 artırdı.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) verilerine göre, Ocak-Ekim 2014 döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 2,01 artışla 1 milyon 585 bin tona, değer bazında ise yüzde 3,86 azalışla 1 milyar 327 milyon dolara ulaştı.

Türk çelik boru sektörünün 2014 yılının on aylık döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sırasıyla Irak, ABD ve İngiltere oldu. Sektörün en büyük pazarı Irak’ta yaşanan sıcak gelişmeler ihracat rakamlarını halen düşüş yönünde etkilese de ülke liderliğini yine de sürdürüyor.

Ocak-Ekim 2014 döneminde; Irak yüzde 24,75 azalışa rağmen 218 milyon 522 bin dolarlık ihracat ile birinci sırada yer aldı. ABD yüzde 3,25 artış ve 196 milyon 42 bin dolar ile ikinci, İngiltere ise yüzde 56,36 artış ve 150 milyon 24 bin dolarlık çelik boru ihracatı ile üçüncü oldu.

Çelik boru sektörünün aylık bazdaki verilerine bakıldığında ise; Ekim ayında ihracatın, geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 4,22 azalışla 149 bin 589 ton, değer bazında ise yüzde 6,88 azalışla 121 milyon 368 bin dolar olarak gerçekleştiği görülüyor.

Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren “Önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan sıcak siyasi gelişmeler sektörümüze de olumsuz yansıyor. Özellikle en büyük pazarımız olan Irak’a gerçekleştirdiğimiz ihracattaki gerileme yılsonu hedeflerimizi de etkiledi. Tüm bunlara rağmen güzel gelişmeler de yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan ve sektörümüz için büyük önem taşıyan TANAP Projesi ihalesinin sektörümüz açısından olumlu neticelenmesi son derece sevindirici. Projede kullanılacak çelik boruların yüzde 80’ini Türkiye’de üreteceğiz. Böylesine büyük bir projede yer alarak kalite ve yetkinliğimizi bir kez daha kanıtlayacağız. Proje bizim için önemli bir referans kaynağı da olacak. Böylece önümüzdeki dönemlerde Türkiye çelik boru üreticileri olarak uluslararası doğalgaz ve petrol boru hattı projelerinden daha fazla pay alabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler