1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. ÇED sorumluluğuna verilen ek süre sınırlandı

ÇED sorumluluğuna verilen ek süre sınırlandı

Enerji Günlüğü - ÇED Raporu veya proje Tanıtım Dosyası'nda taahhüt ettiği hususlara uymayan şirketlere bir defaya mahsus olmak üzere verilen süre bir...

ÇED sorumluluğuna verilen ek süre sınırlandı

Enerji Günlüğü - ÇED Raporu veya proje Tanıtım Dosyası'nda taahhüt ettiği hususlara uymayan şirketlere bir defaya mahsus olmak üzere verilen süre bir yıl ile sınırlandırıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe aykırı uygulamaların durdurulmasını düzenleyen maddede yapılan değişiklik ile "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildikten sonra, proje sahibi tarafından nihai ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyasında taahhüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi durumunda, söz konusu taahhütlere uyulması için projeyle ilgili Bakanlıkça/Valilikçe bir defaya mahsus olmak üzere verilen süre bir yıl ile sınırlandırıldı.

KAPASİTE ARTIŞ PROJELERİNE YENİ DÜZENLEME

"ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan projelerde yapılacak kapasite artışı ve/veya genişletilmesi planlarında, ÇED sürecine ilişkin yöntem artık Bakanlıkça belirlenmeyecek. Buna ilişkin usul ve esaslar 28'inci madde uyarınca tebliğ ile belirlenecek.

Bununla beraber Proje sahibi, “ÇED Olumlu” kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç ve inşaat dönemine ilişkin süreçte komisyonca belirlenen periyotlarda yatırım sürecinde kaydedilen gelişmeleri, Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlarca, Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak.

Bu değişiklilklerle paralel olarak da, yatırımın izlenmesi ve kontrol edilmesinde proje sahibinin *ÇED Olumlu" kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlara yaptırmakla, Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar da bu raporları Komisyonca belirlenen periyotlarda, Bakanlığa sunma yükümlülüğünü düzenleyen bent yürürlükten kaldırıldı.

BAZI TANIMLARDA DEĞİŞİKLİK VE EK TANIMLAR

Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar tanımı değiştirilerek, "Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası hazırlamak ve sunmak, “ÇED Olumlu” kararı alan projelerin başlangıç ve inşaat dönemine ilişkin süreçte komisyonca belirlenecek periyotlarda yatırım sürecinde kaydedilen gelişmelere ilişkin bilgilendirmeyi yapmak için gerekli şartları taşıyan kurum/kuruluşları,” olarak yeniden düzenlendi.

Ayrıca, ek olarak Anons ve Askıda ilan tanımlarına da açıklık getirildi.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler