1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çatılar güneş sistemi için kiraya verilebilsin

Çatılar güneş sistemi için kiraya verilebilsin

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 4 / Ateş Uğurel) Çatı kiralanması ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmalı. Güneş...

Çatılar güneş sistemi için kiraya verilebilsin

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 4 / Ateş Uğurel) Çatı kiralanması ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmalı. Güneş sistemi kurmaya uygun çatılar uzun vadeli kiraya verilebilmeli.  

Bu daha önceki önerilerin yine doğal bir uzantısı. Yürürlükteki mevzuata göre çatı, binanın ayrılmaz bir parçası. Buna göre halen çatıyı binanın bütününden koparıp güneş enerjisi uygulamaları için kiralamakla ilgili net bir kanuni metin yok.

Türkiye'de PV kurulumuna uygun birçok çatının mülk sahiplerinin bu konuya ilgisi olmayabilir veya finansal gücü de yetersiz olabilir. Bu durumda yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiliklere, atıl durumdaki çatılarını, uzun vadeli kiralayarak sürdürülebilir bir gelir modeli sağlayabilirler. Kiralanan çatıylü ilintili olarak abonelik oluşturma ve mevzuatın gerektirdiği diğer bürokratik sürecin aynen işlemesi temin edilmeli.

Kısaca bu durumda büyük bir çatı, çiftçiden, köylüden veya devletten kiralanan arazi konumunda olacaktır. Üstelik çatı üstü montajı daha ucuzdur, daha güçlü/kolay bir elektrik bağlantısı imkanı sağlar ve güvenlik problemleri çok daha azdır. Bu da yatırımcı açısından boş bir arazi üzerine yapılacak proje geliştirme sürecine nazaran daha cazip bir tercih olacaktır. 

İŞTE GÜNEŞ ENER'JİSİ YATIRIMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler