1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan Güney Akım ÇSED süreci başladı

Bulgaristan Güney Akım ÇSED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Güney Akım Gaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağına ilişkin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) sürecinde yeni bir...

Bulgaristan Güney Akım ÇSED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Güney Akım Gaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağına ilişkin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) sürecinde yeni bir aşamaya gelindi. Rapor yayınlandı, görüşler bekleniyor.

Rusya, Avrupa Birliği'nin ayak dirediği Güney Akım Gaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağında süreci ilerletmeye devam ediyor. Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni hayata geçirecek South Stream Transport Şirketi, projenin Bulgaristan kesimine ilişkin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporu hazırlattı.

URS Infrastructure and Environment UK Limited şirketindeki uluslararası uzmanlarca hazırlanan ÇSED Raporu'na göre, sualtı boru hattının yapım ve işletiminin Karadeniz ekolojisi üzerinde de, açık deniz boru hattının karaya çıktığı Bulgaristan kıyısında da, kayda değer bir etkisi olmayacağına yönelik daha önceki bulguları doğruluyor.

Güney Akım Transport Şirketi'nin açıklamasına göre, projenin çevresel ve toplumsal sorumluluklara uygun geliştirilmesi için paralel iki süreçten oluşan bir etki değerlendirme çalışması başlatıldı. Bunlardan biri ulusal mevzuat ışığında ilerleyen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), diğeri ise çevresel ve sosyal performans standartları ve uluslararası finans kuruluşlarının ilkeleri ışığında ilerleyen Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED).

Bulgaristan mevzuatına uygun olarak hazırlanan ÇED raporu, projenin çevre üzerinde hiçbir kayda değer etkisi olmayacağı sonucuna vardı. Rapor, Bulgaristan Çevre ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2014 yılının Şubat ayında onaylandı.

ÇSED raporu şirketin proje paydaşlarıyla daha kapsamlı etkileşim sağlama çabaları da dahil olmak üzere, projenin çevresel, sosyo-ekonomik ve kültürel mirasa yönelik yönlerine dair ek bir bilgiler sağlıyor. Örneğin ÇSED raporu yatırım projesinin, yatırımın yapılacağı çevrede yaşayan halk ve hatta savunmasız gruplar üzerindeki etkisine daha detaylı biçimde eğiliyor.

Yapılan değerlendirmede projenin inşaat süresince ek istihdam olanakları ve mal ve hizmet talebindeki artış neticesinde yerel ekonomik yararlar sağlayacağı belirtiliyor. Rapor ayrıca proje geliştirme ve proje alanı çevresinde var olan ve önerilen inşaat faaliyetleri neticesinde ortaya çıkabilecek bütüncül etkilere dair de bir değerlendirme içeriyor.

ÇSED raporu projenin çevre üzerinde kayda değer olumsuz etkileri olmamasını teminat altına almak için bir dizi etki azaltım ve koruma önlemine de yer veriyor.

RAPOR İNTERNETTE YAYINLANDI


South Stream Transport ÇSED & İzinlerden sorumlu birimin başkanı Matteo Veronesi "Geri bildirim süreci, dikkate değer konuların gerektiği gibi göz önünde bulundurulmasını ve ÇED ile ÇSED raporlarının projenin bundan sonraki aşamalarında da çevresel ve sosyal yönetimi için sağlam bir altyapı oluşturmasını amaçlıyor" dedi.

ÇSED raporu taslağına internet üzerinden erişilebiliyor. Raporun basılı hali South Stream Transport şirketinin Sofya’daki ofisi, Varna’daki Güney Akım Bilgi Merkezi, Priseltsi Belediye Başkanlığı ve Galata Kültür Merkezi’nin yanı sıra Krushkite ve Rakitnika’dan edinilebilecek.

TARAFLARDAN GÖRÜŞ BEKLENİYOR

South Stream Transport şirketi projeyle ilgili herkese ÇSED raporu taslağını gözden geçirme ve görüş ve önerilerini posta ve e-posta yoluyla ya da şirket sayfasındaki görüş ve öneri formu aracılığıyla paylaşmaya çağırıyor.

South Stream Transport şirketi, ÇSED raporuyla ilgili STK ve yerel örgütlerden görüş alacağını duyurdu. İlgililer ayrıca Varna bölgesindeki kamusal istişare toplantılarına katılabilecek. Toplantıların programına da şirketin internet sayfasında yer veriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler