1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. BP`nin ikinci adamı bir Türk!

BP`nin ikinci adamı bir Türk!

Enerji Günlüğü - Küresel enerji devi BP'nin iki ana iş kolundan birinin başına, BP Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu CEO'luğuna Tufan Erginbilgiç getirildi.BP'den...

BP`nin ikinci adamı bir Türk!

Enerji Günlüğü - Küresel enerji devi BP'nin iki ana iş kolundan birinin başına, BP Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu CEO'luğuna Tufan Erginbilgiç getirildi.

BP'den yapılan duyuruya göre, BP Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu'nun CEO'luğu görevine Tufan Erginbilgiç atandı. Ekim ayında göreve başlayacak Erginbilgiç, yeni görevinde BP'nin tüm dünyadaki rafinerilerini ve akaryakıt, madeni yağlar, petrokimya ve havacılık faaliyetlerini yönetecek.

BP'NİN İKİNCİ ADAMI

BP Grup’un küresel yapılanmasında, "Petrol Arama ve Üretim” ve “Küresel Rafinaj ve Pazarlama” olmak üzere iki ana iş kolu bulunuyor. Üstlendiği“Küresel Rafinaj ve Pazarlama" CEO'luğu göreviyle BP'nin ikinci adamı konumuna yükselen Erginbilgiç, BP’nin petrol arama ve üretim faaliyetleri dışında kalan diğer bütün küresel faaliyetlerini yönetecek.

350 MİLYAR DOLARA HÜKMEDECEK

Erginbilgiç yeni görevinde 2013 yılı sonu rakamlarına göre toplam cirosu 350 milyar dolar, 2013 kârı ise 3,6 milyar dolar olan, BP'nin tüm dünyadaki rafinerileri, akaryakıt, madeni yağlar, petrokimya ve havacılık faaliyetlerinden sorumlu olacak.

BP'nin tüm dünyadaki 14 rafinerisinde ve 17.800 benzin istasyonunda yürütülen faaliyetlerin yanı sıra Erginbilgiç’in sorumluluk alanındaki faaliyetler çerçevesinde BP, her gün akaryakıt, havacılık yakıtları, madeni yağlar olarak toplam 7.700.000 varil ürün satıyor. Yine Erginbilgiç’e bağlı olarak Air BP adıyla faaliyetlerini sürdürecek olan havacılık iş kolu ise her gün küresel olarak 465.000 varil havacılık yakıtı satıyor.

BU POZİSYONA ULAŞAN İLK TÜRK

Dünya enerji sektöründeki en önemli pozisyonlardan biri olan bu görevi üstlenen Tufan Erginbilgiç, böylece sektörde uluslararası alanda bu kadar üst pozisyona ulaşabilen ilk Türk oldu. Daha önce, BP’nin Global Akaryakıt Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı (COO-Chief Operating Officer) olarak görev yapan Erginbilgiç, 1997 yılından bu yana BP’nin rafinaj ve pazarlama iş kolunda hem Türkiye hem de Londra’da üst düzey yönetici olarak çeşitli görevlerde bulundu.

ADIM ADIM ZİRVEYE

Erginbilgiç, BP’deki Avrupa Akaryakıt Satış & Lojistik Operasyonları Başkan Yardımcısı görevini Eylül 2006’ya kadar sürdürmüş, aynı yıl BP’nin Madeni Yağlardan Sorumlu Dünya Başkanlığı görevini üstlenmişti. 2009 yılında Doğu Yarımküreden sorumlu Rafinaj ve Pazarlama Başkan Yardımcılığıgörevine getirilen Tufan Erginbilgiç, BP’nin ABD dışındaki tüm ülkelerdeki akaryakıt ve madeni yağ operasyonlarından sorumlu olmuştu.

Son olarak Şubat 2014’te ise Küresel Akaryakıt Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı görevine getirilen Erginbilgiç bu görevinde tüm dünyadaki Akaryakıt Değer Zincirleri, tüm Rafineriler, Global Yakıtlar ve Ticari Optimizasyon iş kollarının yönetimini üstlenmişti.

SEKTÖRE MOBIL'DEN GİRİŞ YAPTI

Tufan Erginbilgiç, 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Daha sonra sırasıyla 1986’da Boğaziçi Üniversitesi’ndeki MBA programını ve 1989’da da Ohio State Üniversitesi’ndeki Ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. Erginbilgiç, kariyerine Mobil’de başlamış, 1996 yılındaki BP-Mobil birleşmesi esnasında BP’yekatılmıştı.

100 YILDIR TÜRKİYE'DE

100 yıldır akaryakıt dağıtım, pazarlama, rafinaj alanındaki girişimleri ile Türkiye'de de faaliyette bulunan BP Türkiye, halen Türkiye'deki 600’ün üzerinde akaryakıt istasyonuyla hizmet sunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler