1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Borusan EnBW Balabanlı RES`te üretime başladı

Borusan EnBW Balabanlı RES`te üretime başladı

Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Enerji’nin Tekirdağ’daki 50 MW’lık Balabanlı Rüzgâr Enerjisi Santralinin (RES) ilk fazı üretime geçti; şirket, elektrik...

Borusan EnBW Balabanlı RES`te üretime başladı

Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Enerji’nin Tekirdağ’daki 50 MW’lık Balabanlı Rüzgâr Enerjisi Santralinin (RES) ilk fazı üretime geçti; şirket, elektrik satışına başladı.

Türkiye rüzgar enerjisi üretimi sektöründe liderlik hedeflediğini deklare eden Türk-Alman ortaklı Borusan EnBW Enerji, 2009'dan bu yana elektrik üreten Bandırma RES'ten (60 MW) sonraki ikinci santrali de elektrik üretimine başladı.

Borusan EnBW Enerji'nin, Tekirdağ'da kurduğu Balabanlı RES'in (50 MW) ilk fazı devreye girdi. İlk fazın geçici kabulü 4 Nisan 2014 tarihi itibariyle tamamlandı. Tesis aynı gün gece yarısından itibaren enerji satışına başladı.

Yıllık yaklaşık 153.000 MWhüretim yapacak olan Balabanlı RES 50 bin hanenin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak ve yılda 90 bin ton karbondioksit salınımını önleyecek. 

HAZİRAN'DA TAMAMI DEVREDE

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Balabanlı RES’in ikinci fazının Mayıs ayı ortasında, tümünün ise 2014 yılının ilk yarısında işletmeye alınmasını hedeflediklerini söyledi.

Böylece tesisi planlanan tarihten iki ay önce işletmeye almış olacaklarını aktaran Acarla, "Başarılı çalışmaları için bütün ekip arkadaşlarımı kutlarım. Rüzgâr enerjisinde kısa vadede 455 MW; uzun vadede ise 1500 MW’ın üstünde bir rüzgâr kurulu gücüne ulaşma hedefimize doğru güçlü adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Balabanlı RES projesi Temmuz 2011 itibariyle Borusan EnBW Enerji portföyüne katıldı. Balabanlı RES için 2012 yılında yatırım kararı alınarak türbin tedarik ve bakım, inşaat işleri ile diğer ilgili sözleşmeler imzalanmıştı.

HEDEF 2020'DE 2000 MW RES KURULU GÜCÜ

17 Ekim 2012’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Baden-Württemberg Çevre ve Enerji Bakanı Franz Untersteller’in katılımıyla yatırım sürecinin başlangıcı duyurulmuş, idari süreçlerin tamamlanmasının ardından 18 Eylül 2013’de temel atılmıştı.

Borusan EnBW Enerji, Borusan Holding ve Almanya'nın üçüncü büyük enerji şirketi EnBW Energie Baden Württemberg AG'nin ortaklığı ile 2009 yılında kuruldu. Stratejik olarak yenilenebilir kaynaklara önem ve öncelik veren Borusan EnBW Enerji'nin portföyünün yüzde 62’sini (455 MW) rüzgâr projeleri, yüzde 38’ini (280 MW) ise hidroelektrik santral projeleri oluşturuyor.

Borusan EnBW Enerji'nin ilk operasyonel santrali olan Bandırma Rüzgâr Enerjisi Santrali (Balıkesir) 2009 yılının Eylül ayında devreye alındı ve Temmuz 2010'da kapasite artırımı yapılarak 60 MW kurulu güce ulaştı.

Yedigöl-Aksu Hidroelektrik Santrali (50 MW) ile birlikte Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücü 110 MW düzeyinde. Balabanlı Rüzgar Enerjisi Santrali’nin de önümüzdeki aylarda tam kapasiteyle devreye alınması Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücünü 160 MW’a yükseltecek. Borusan EnBW Enerji 2020 yılında 2000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler