1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Birol: Dünya enerji sinemasında aktörlerin rolleri değişiyor

Birol: Dünya enerji sinemasında aktörlerin rolleri değişiyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol enerji dünyasında rollerin değişmeye başladığını söyledi.ICCI 2014 – 20....

Birol: Dünya enerji sinemasında aktörlerin rolleri değişiyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol enerji dünyasında rollerin değişmeye başladığını söyledi.

ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, enerji dünyasında rollerin değişmeye başladığını,bu konuda en önemli gelişmenin Amerika Birleşik Devletleri’nden geldiğini söyledi.

İstanbul’da düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı’nda bir konuşma yapan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, dünya enerji piyasasını mercek altına aldı ve son yıllardaki gelişmeler ışığında, önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceğini aktardı.

“Dünya enerji sinemasında aktörlerin rolleri değişiyor“ diyen Fatih Birol, bu konuda en önemli gelişmenin Amerika Birleşik Devletleri’nden geldiğini söyledi. ABD’nin kaya gazı konusundaki çalışmalarına dikkat çeken Birol, “ABD tek başına; Katar, Irak ve Kuveyt’in birlikte ürettiği kadar doğal gaz üretiyor olacak. Gazla beraber artan petrol üretimi nedeniyle de yakın zamanda Suudi Arabistan’ı da geçip, dünyanın 1 numaralı petrol üreticisi haline gelecek” diye konuştu.

Birol, sözlerini şöyle sürdürdü ”Bu gelişmelerin yanında; ABD’de Obama hükümetinin de çabasıyla daha az enerji harcayan ve daha çevreci araçlar piyasaya sürülecek. Dolayısıyla burada da ciddi bir enerji verimliliği gündemde.”

ABD’NİN YATIRIM CAZİBESİ ARTIYOR

Tüm bu gelişmelerin ABD’de enerji maliyetlerini, Avrupa Birliği ve Japonya ile karşılaştırılamayacak ölçüde düşüreceğini hatta şimdiden düşürdüğünü belirten Fatih Birol, “Tam bu nedenden ötürü özellikle ağır sanayi konusundaki yatırımlar ABD’ye kayacak. Bugün bile Avrupa’daki pek çok ağır sanayi yatırımı, enerji fiyatlarındaki artan cazibe nedeniyle ABD’ye yöneliyor. Önümüzdeki dönemde sanayi yatırımlarındaki rekabet kızışacak gibi görünüyor” diye konuştu.

İLGİNÇ GELİŞMELER YAŞANIYOR

İlk defa bir OPEC ülkesinin ABD’den doğalgaz ithal ettiğini belirten Birol, ABD kaya gazının Avrupa’ya aktarımının çok maliyetli olduğunu ve fiyat açısından bir avantaj sağlamayacağını söyledi. ABD doğalgaz üretiminde yaşanan artışın Ortadoğu petrolüne artık ihtiyaç kalmadığı yönlü bir düşünceye yol açmasının son derece yanlış olduğunu söyleyen Birol, halen Ortadoğu petrolünün rolünün çok önemli olduğunu belirtti.

AVRUPA VE JAPONYA’DA ENERJİ PAHALI OLACAK

Birol, önümüzdeki dönemde enerji dengesine bakıldığında maliyet avantajı nedeniyle ABD, Çin ve Hindistan’ın kazananlar tarafından yer alacağını, yükselen fiyatlar nedeniyle Avrupa ülkeleri ve Japonya’nın ise sıkıntı yaşayacağını söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİCİLERE ÜZÜCÜ HABER

Yenilenebilir enerji konusundaki global yatırımlara de değinen Fatih Birol, “yenilenebilir enerjicilere üzücü bir haberim var” diyerek, 2013 yılında 10 yıl sonra ilk kez bu yöndeki enerji yatırımlarının artmadığını söyledi. Birol, “Özellikle Batı Avrupa ülkeleri, 100 milyar dolarlara varan sübvansiyonlarla yenilenebilir enerjiye yatırımı teşvik ediyor. Ancak bu durum değişmeye başladı. Finansal krizler ve artan maliyetler nedeniyle ülkeler sübvansiyonları kısmaya başladı. Fosil yakıtların da finansal anlamda daha cazip hale gelmesi, bu konudaki yatırımların yavaşlamasına neden oluyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler