Enerji Günlüğü - IEA Başekonomisti Fatih Birol, Çin'in kömür tüketimine sınır koyması nedeniyle Çin'deki enerji maliyetlerinin ABD'yi geçeceğini söyledi.
Fatih Birol TÜSİAD IEA World Energy Outlook 2014 Türkiye Raporu açıklanması toplantısında yaptığı konuşmada, Çin'in kömür tüketimine sınır koyması nedeniyle Çin'deki enerji maliyetlerinin ABD'yi geçeceğini belirterek, "Çin kömür tüketimine bir sınır koydu. Neden çünkü bu ülkedeki kömür kalitesiz ve çevreye özellikle şehirlerdeki çevreye ciddi zarar veriyor hava kirliliğine yol açıyor. Ama aynı zamanda çok ucuz. Çin hükümeti ucuz mu temiz mi ikileminde karar vermek zorunda kaldı. Köüre sınır koyup kömürü giderek daha başka yakıtlarla, doğalgaz ve yenilenebilir kaynaklarla ikame etti. Bu hava kirliliğini azaltacakama maliyetleri yükseltecek. Çin düşük enerji maliyetli bir ülke konumundan yavaş yavaş çıkmaya başlayacak. Bu da ülkelerin, özellikle enerji yoğun sektörlerin birbirleriyle rekabeti açısından son derece önemli. Demir çelik, alümniyum, petrokimya gibi bazı sektörlerin en önemli girdisi, yüzde 70 gibi, enerji. Enerji maliyetlerindeki değişim, bu sektörleri de çok ciddi şekilde etkileyecek." dedi.
ABD İLE OECD FARKI AÇILIYOR
Kaya gazından sonra bütün dünyada enerjiye ödenen tutar artarken sadece ABD'deazaldığını belirten Birol,ABD ile OECD ülkeleri arasındaki farkın açıldığını söyledi. Birol, " ABD için son derece olumlu gelişme var. En zor durumda olan ve daha da zora girecek olan ise Avrupa. Düne bakarsak, 1 birim enerji için ABD'iiler Avurpa ve Japonya'dan daha az ödedi, Çinv e Hindistan'dan biraz draha fazla ödedi." dedi.
KAYAGAZI ORTADOĞU'NUN ÖNEMİNİ AZALTAMAYACAK
Kaya gazı her şeyi değiştirdi ifadesinin tamamen yanlış olduğunu ifade eden Birol, Ortadoğu'nun enerjide gelecekte de en önemli bölge olmaya devam edeceğini söyledi. Birol, "ABD Kanada Brezilya ve Ortadoğu, petrol üretimindeki artışın en yüksek olduğu bölgeler. ABD şu anda hala petrol ithal eden bir ülke. Yani onun için ABD'ki kaya petrolü ABD ve dünya petrol piyasası için çok güzel haber ama diğer ülkelere gerek yok demek, Ortadoğu'nun zamanı geçti demek teknik olarak da çok yanlış. Siyasi olarak da Ortadoğu'daki üreticilere yanlış sinyal veriyor." dedi.
ABD'deki kaya petrolü büyümesinin yavaşlayacağı 2020'li yıllarda farkın kapatılması için Ortadoğu'dan bir artış gelmesi gerektiğini ama bunun için bugün yapılması gereken ciddi yatırımların olmadığını söyledi.
Burada da maliyetlerin düşük olması nedeniyle en önemli ülkenin Irak olduğunu ifade eden Birol, "Bağdat Erbil yakınlaşmasına rağmen mevcut siyasi istikrarsızlık büyük bir gölge gibi orada duruyor. Irak'tan gelmesi lazım ama mevcut IŞiD ve diğer olaylardan dolayı üretim artışı olabilecek mi diye ciddi bir soru işareti var. Bu da enerji güvenliği ile ilgili önemli bir ipucu." dedi.
Mehmet KARA