1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Başkent Doğalgaz`dan açıklama

Başkent Doğalgaz`dan açıklama

Enerji Günlüğü - Başkent Doğalgaz, abone bağlantı bedeli ile bir ilgisinin olmadığı ve mekanik sayaç değişimi ile pil değişiminden herhangi bir ücret...

Başkent Doğalgaz`dan açıklama

Enerji Günlüğü - Başkent Doğalgaz, abone bağlantı bedeli ile bir ilgisinin olmadığı ve mekanik sayaç değişimi ile pil değişiminden herhangi bir ücret almadıklarını açıkladı.

Başkent Doğalgaz, kendisi ile ilişkilendirilen bazı yanlış anlamaları gidermek amacıyla bir açıklama yaparak, ön ödemeli sayaçların teknik özelliğinden kaynaklanan, özellikle teknik ömrünü doldurmuş sayaçların kartları ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekti."Abone bağlantı bedeli" adı altında alınan 300 Doların Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kararı olduğu ve kendileriyle bir ilgisi olmadığını açıklayan şirket, ayrıca mekanik sayaç değişimi için hiçbir ücret almadıklarını, Kartlı sayaçların pil değişiminden de hiç bir ücret almadıklarını açıkladı.

Başkent Doğalgaz şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemizin doğal gaz kullanan ilk kenti olan Ankara'da hizmetler uzun süre EGO Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüş 01.09.2007 tarihinde de kanunla Ankara Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin ortağı olduğu Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'ye devredilmiştir. Kurum, özelleştirme süreci sonunda 31.05.2013 tarihinde Torunlar Enerji A.Ş. tarafından devralınmıştır.

Haksız bir şekilde Başkentgaz ile ilişkilendirilen bazı yanlış algılamaların düzeltilebilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

MEKANİK SAYAÇ

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. bugün itibariyle 1.566.182 aboneye hizmet vermektedir.

Kartlı (ön ödemeli) sayaçların en yaygın kullanıldığı ilk ve tek şehir olan Ankara'da bugün 965.933 ön ödemeli, 600.249 mekanik sayaç bulunmaktadır.

Ankara'da mekanik sayaç yerine kartlı (ön ödemeli) sayaç kullanılması kararı 1996'da, bu uygulamadan vazgeçilmesi kararı ise 2009 yılında alınmıştır. İki karar da bugünkü Başkentgaz yönetimi tarafından alınmamıştır.

Yaklaşık 20 yıldır kullanılmakta olan kartlı (ön ödemeli) sayaçların önemli bir kısmı gerek teknolojik konfigürasyonları, gerekse üretildikleri dönemdeki üretim şartları nedeniyle bugün pek çok sorun çıkarmakta, şirketimiz de bu sorunların üstesinden gelmeye çalışmaktadır.

Özellikle havaların eksi 20 dereceye varacak ölçüde soğumasıyla birlikte, yaşanan ani çekişler, sayaç ve regülatörünün çalışmasını olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca dışarıda bulunan ön ödemeli kazan sayaçlarının eksi 10 derecenin altında çalışmaması problem oluşturmuştur. Ön ödemeli sayaçların teknik özelliğinden kaynaklanan bu durum, arıza sayısını olağanüstü ölçülerde arttırmış, özellikle teknik ömrünü doldurmuş sayaçların kartları ile ilgili de sorunlar yaşanmasına neden olmuştur.

Sıcaklığın eksi 15 derecenin altında olduğu 4 günlük süre içerisinde Başkentgaz'a gelen 12.745 ihbarın sadece 27'si mekanik (faturalı) sayaçlarla ilgili olup geri kalanı kartlı (ön ödemeli) sayaçlar ile ilgilidir. Ekiplerimiz, 7/24 kesintisiz bir çalışma ile sorunların tamamına yakını çözümlemiştir.

"300 DOLAR"IN BAŞKENTGAZ İLE İLGİSİ YOKTUR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 07.05.1996 tarihli kararı ile abonelerden 300 ABD Doları alınmasına karar vermiştir. "Abone bağlantı bedeli" adı altındaki bu uygulama 1996-2004 yılları arasında devam etmiştir. 300 ABD Doları, Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesi altındaki EGO Genel Müdürlüğü tarafından, aboneler ile doğal gaz bağlantı anlaşması imzalanması sırasında - iade edilmemek üzere -alınan bir bedeldir. Dolayısıyla doğal gaz dağıtım hizmetlerinin EGO Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü dönemde tahsil edilen söz konusu ücret, sayaç bedeli değildir ve Şirketimizle de herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

MEKANİK SAYAÇ BEDELİ ALINMIYOR

Şirketimizce mekanik sayaç değişimi için hiçbir ücret alınmamaktadır. Ayrıca sorunsuz çalışan sayaçların değişimi konusunda kesinlikle bir baskı ya da zorlamada bulunulmamaktadır. Mekanik (faturalı) sayaçlardan sadece "güvence bedeli" alınmaktadır. Bu bedel, şirketimizin karar verdiği bir bedel olmayıp, EPDK Yönetmeliğinde öngörülen ve ülkemizdeki bütün dağıtım şirketlerince alınan bir bedeldir. Güvence bedeli, aboneliğin bitiminde TÜFE ile güncellenerek enflasyon farkıyla birlikte 5 gün içinde abonelere iade edilmektedir.

PİL DEĞİŞİMİ ÜCRETSİZDİR

Şirketimizce pil değişimi için hiçbir ücret alınmamaktadır. Kartlı sayaçların teknik özelliklerinden ve dış etmenler sonucunda ortaya çıkan arızalar Şirketimizce ücretsiz olarak onarılmakta ve pil değişimi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Şirketimizce bu kapsamda yerinde verilen servis sayısı yıllık yaklaşık 400.000'dir. Ülkemizin ilk doğal gaz kullanan kenti olan Ankara'nın düşük basınçlı olarak planlanmış altyapı şebekesinin yenilenmesi, nüfus ve imar yoğunluğunun yarattığı ihtiyacın karşılanması amacıyla yatırım ve şebeke yenileme çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Şirketimiz, Ankaralılara kesintisiz ve güvenli doğal gaz akışını sağlamak için olağanüstü bir çaba göstermektedir."

Önceki ve Sonraki Haberler