1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Barzani Bağdat’a gitti

Barzani Bağdat’a gitti

Enerji Günlüğü – Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Kürt petrolünün Türkiye’ye akışı ile ilgili sorunu çözmek için Bağdat’ta...

Barzani Bağdat’a gitti

Enerji Günlüğü – Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Kürt petrolünün Türkiye’ye akışı ile ilgili sorunu çözmek için Bağdat’ta gitti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani başkanlığındaki bir heyet, Erbil-Bağdat-Ankara arasında krize neden olan Kürt petrolünün Türkiye’ye akışı ile ilgili sorunu çözmek için dün Bağdat’ta gitti. Şehristani ve ardından Başbakan Nuri El Maliki ile görüşmesi beklenen Heyetin, aralık ayından beri Ceyhan’a petrol boru hattı ile gönderilen petrol ihracında ısrarlı olacağı belirtildi.

TANSİYONU DÜŞÜRMEK İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Barzani’nin Maliki ile görüşmesinde tansiyonun düşürülmesi için çözüm önerilerinde bulunması bekleniyor.

Yeni yılla birlikte faaliyete başlayan 600 kilometrelik boru hattıyla Türkiye’ye ticari amaçlı günlük 30-35 bin varillik petrol pompalamaya başlayan Kürt yönetiminin bu girişimini durdurmak isteyen Bağdat hükümeti, birbiri ardına sert açıklamalar yapmıştı.

Bağdat yönetimi, Türk şirketlerine ambargo uygulanabileceğini, petrol gelirlerinde oluşan zararın karşılanması için Türkiye’ye karşı uluslararası mercilere başvurulabileceğini açıklamıştı.

SÜREÇ ANAYASAL, ENGELLENEMEZ

Irak Kürdistan İttifak listesi üyesi ve aynı zamanda Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Kurulu üyesi Kasim Meşxeti ise Kürdistan petrolünün sevkiyatı sürecinin anlaşmanın şeffaflığı ve Irak anayasasına dayandığını belirterek, “Bu nedenle Irak bu süreci asla durduramayacaktır. Bundan önce Irak Başbakanı Nuri El Maliki bu sürecin başarıya ulaşmaması için çok çabaladı, ABD Başkanı Obama’dan bile destek istedi bu konuda. Ancak, süreç anayasal olduğundan engellenemedi. Söz konusu engelleme girişimleri de bu yüzden sonuçsuz kalacaktır” demişti.

RAMADİ KENTİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Irak’ta El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bazı bölgelerde kontrolü ele geçirdiği Ramadi kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Valilik’ten yapılan açıklamada İkinci bir uyarıya kadar halktan sokağa çıkmamaları istenilen açıklamada, bölgeyi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensuplarından temizlemek amacıyla operasyonların devam ettiği ifade edildi. Başbakan Maliki ise El Kaide’nin Irak’ta güçlenmesinin sorumlusunun ‘şeytani ve hain Arap ülkeleri olduğunu’ söyledi. Maliki bu ülkelerin adını vermezken Irak’a Fas, Libya ve Yemen’den intihar bombacıları gönderildiğini savundu.

BARZANİ'DEN BAĞDATA BİR GARANTİ VERMEDİK AÇIKLAMASI

Önceki ve Sonraki Haberler