Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Enerji’nin Tekirdağ’daki Balabanlı Rüzgar Santrali açıldı. Çeşitli illerdeki 4 yeni RES ile Bandırma RES'in kapasite artış projesinin de temeli atıldı.
Borusan EnBW Enerji’nin Tekirdağ’da kurduğu Balabanlı RES’in açılışı ile Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulacak 4 yeni Rüzgar Enerji Santrali ve Bandırma Rüzgâr Enerjisi Santrali kapasite artış projesinin temel atma töreni İstanbul'da yapıldı. Tekirdağ Balabanlı'daki rüzgar santralinde kurulan barkovizyon ekranından da izlenen ve For Seasons Bosphorus Oteli'nde düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Finans ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, EnBW CEO’su Dr. Frank Mastiaux ve Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla katıldılar.
BORUSAN-ENBW ORTAKLIĞINDAN 550 MİLYON DOLAR YATIRIM
Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, törende yaptığı konuşmada, "Tekirdağ Balabanlı RES'in devreye girmesi ve dört ilimizde gerçekleştireceğimiz dört yeni projemizin temel atılması ve Bandırma Tesisimizin kapasite artışı projesinin başlaması vesilesiyle bir araya geldik. 2009 yılında Borusan-EnBW ortaklığı başladı. O günden bugüne 550 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleşti. Bugün resmen açtığımız Balabanlı ile diğer projelerimiz sadece rüzgarda önemli yatırımlar olmakla kalmıyor, karbon emisyonlarının azaltılması ve doğal kaynaklarımızın enerji için kullanılmasına da ciddi katkıda bulunuyor” dedi.
BALABANLI RES 50 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Balabanlı RES’in 22 türbinden oluştuğunu belirten Acarla, “152 milyon kWh üretim yapılacak. 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Projemizin en önemli özelliklerinden biri Ağustos 2013'ten sonra 8 ayda ilk fazını devreye alabilmiş olmamız. 315 gün gibi bir sürede tesis tümüyle devreye alındı. 125 bin m3 beton döküldü, 70 km yeraltı kablosu çekildi, 10 km enerji iletim hattı yapıldı. Türbin tipi 2.3 MW'lik Siemens türbinleri kullanıldı. Rotor kanat çapı 108 metre. Taşınmaları başlı başına bir olay. Kanatlar gitgide uzuyor, taşınması daha zor oluyor. Buna rağmen kısa sürede ülkemize kazandırmış olduk” dedi.
RÜZGAR PAKETİ TÜRKİYE'NİN BİR SEFERDE EN BÜYÜK YATIRIMI
“Bugün rüzgar paketi olarak adlandırdığımız 4 yeni RES'imizin kurulumunu ve bir santralimizin kapasite artırımını başlatacağız”diyen Acarla, bunların karasal anlamda Türkiye'nin bir seferde en büyük yatırımı,Avrupa'nın da en büyük yatırımlarından biri olduğunu belirtti. Yatırımların tutarının 330 milyon dolar seviyesinde olacağını ve Mersin, Bursa Balıkesir illerinde yapılacak yatırımlarda 67 adet 3 MW'lik türbin kurularak 600 GW'lik üretim yapılacağını da sözlerine ekledi.
BORUSAN RES’TE LİDER OYUNCULARDAN BİRİ OLACAK
Yerli kaynakların kullanımının çok önemli olduğunun bilincinde olduklarını belirten Acarla, “ 25 milyon dolarlık bir enerji ithalatının önüne geçilmiş olacak. Toplam 257 MW ilave kurulu güce sahip olacağız. Bunlar önümüzdeki yılın ortalarında tamamlandığında, Borusan RES'te ülkemizin lider oyuncularından biri olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlarda rol üstlenmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
ENERJİ SEKTÖRÜ UZUN VADELİ BAKIŞ AÇISI GEREKTİRİYOR
Borusan Holding CEO'su Agah Uğur da törende yaptığı konuşmada, Enerji sektörünün çok büyük ancak zor bir sektör olduğunu söyledi. Uğur, “Türk insanının çok ötesinde bir know how ihtiyacı, kaynak ihtiyacı, sabır gerektiriyor ve hakikaten uzun vadeli bir bakış açısı gerektiriyor. Dolayısıyla bu sektörde başarılı olabilmek için maratoncu olmak gerekiyor. Kısa vadeli kazançlar için bu sektörde var olmayı ülke için haksızlık olarak görüyorum” dedi.
GELECEKTE YAPACAKLARIMIZI DÜŞÜNDÜKÇE HEYECANLANIYORUZ
Kuruluşlarının ilk günlerinden beri kendilerini bir maratoncu olarak kabul ettiklerini belirten Uğur, “Her zaman uzun vadeli bakışı benimsiyoruz. Uzun vadede başarılı olma inancımızı hiçbir zaman yitirmedik. 250 MW'lik yeni yatırım sadece bizim için değil, ülkemiz için de çok önemli. Bugüne kadar biraz yavaş gittik, 2009'da yola çıktık. Ama hem öğrenme sürecimiz hem de sektörün liberalleşmesinin hızla artmasının getirdiği başlangıçtaki bazı olumsuzlukları üst üste koyduğumuzda biraz daha hızlı gidebilirdik diye düşünüyoruz. Gelecekte yapacaklarımızı düşündükçe heyecanlanıyoruz. Türkiye'nin bu sektörün başarısına çok ihtiyacı var. Hem Borusan'ın hem EnBW'nin bu projelerin gelişmesine ihtiyacı var. Başarılı olacağız ve buna inanıyoruz. Bu projede hem tedarikçilerimiz hem yöneticilerimiz hem çalışanlarımız ciddi başarılar sağladılar. Zamanında ve bütçe içinde tamamladılar Balabanlı'yı. Ötekiler de çok iyi başladı.” dedi.
Uğur, göreve geldiğinden bu yana vizyonuyla önlerini açtığı için Enerji Bakanı'na ve ardından ortakları EnbW'nin hissedarlarına ve Alman yetkililere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
EnBW CEO'su Frank Mastiaux da törende yaptığı konuşmada, Borusan ile ortak çalışma yapmaktan memnuniyetini dile getirerek, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana yenilenebilir enerji sektörünü ciddi şekilde desteklediğini ve bunun da kendi hedefleri ile uyuştuğunu söyledi.
“Türkiye’nin büyüme rakamları ve potansiyelle birlikte düşündüğümüzde çok önemli bir yatırım ülkesi. 8 bin km kıyı şeridi var. Tek başına bu bile çok önemli” diyen Mastiaux, 2000 MW'lik yatırım yapmak istediklerini ve bunun için siyasetin desteğinin önemli olduğunu söyledi.
Mehmet KARA
ENERJİ BAKANI YILDIZ: DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜNEŞ ÇİFTLİKLERİNDEN BİRİ KONYA KARAPINAR'DA KURULACAK