1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Bakras RES`in kapasitesi Vestas türbinlerle artacak

Bakras RES`in kapasitesi Vestas türbinlerle artacak

Enerji Günlüğü - Vestas Türkiye, Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali’nin kapasite artışı için 7 ünite V112-3.3 MW rüzgar türbini siparişi aldı. 23 MW'lik...

Bakras RES`in kapasitesi Vestas türbinlerle artacak

Enerji Günlüğü - Vestas Türkiye, Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali’nin kapasite artışı için 7 ünite V112-3.3 MW rüzgar türbini siparişi aldı. 23 MW'lik ek kurulu gücün de eklenmesiyle Bakras RES, 200 bin hanenin elektriğini karşılayacak.

Rüzgar türbini üreticisi Vestas'tan yapılan açıklamaya göre Şirket, Tefirom Grup ile Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali’nin kapasite artışı çerçevesindeki yatırımında kullanılmak üzere 7 ünite V112-3.3 MW rüzgar türbini için sözleşme imzaladı. Açıklamada yer alan bilgiye göre Vestas, inşaat, ulaşım, lojistik ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren ve kapasite artışıyla 65 MW kurulu güce sahip Tefirom Grup’un halen tek tedarikçisi konumunda.

2010 yılında hayata geçen Bakras rüzgar enerjisi santrali, halihazırda 5 ünite V90-3.0 MW türbininden oluşuyor. Kapasite artışı için siparişi verilen yeni türbinlerin sevkıyatının 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesi ve projenin 2014 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

23 MW kurulu güç kapasitesine yönelik sözleşme, türbin tedariği, sahada montajının devreye alımı, VestasOnline® Business SCADA sistemi ile 10 yıllık Active Output Management (AOM 4000) servis ve emreamadelik hizmetini kapsıyor.

200 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ BAKRAS'TAN

Kapasite artışı sonucunda, Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali, yılda 120 milyon kWh'tan fazla elektrik üretecek. Bu rakam, Türkiye’de yaklaşık 200 bin kişinin eviçi elektrik tüketimini karşılayacak bir miktar anlamına geliyor. Bakras RES, yılda 55 bin tonun üzerinde karbondioksit emisyon tasarrufu sağlayacak.

Tefirom Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Öz, "Vestas tarafından kurulmuş rüzgar santralimize ilk V112-3.3 MW türbinlerimizi ilave etmek için sabırsızlanıyoruz. Vestas ile süregelen işbirliğimize dayanarak, bu projenin de başarılı bir şekilde tamamlanacağına olan güvenimiz tamdır" dedi.

Vestas Türkiye Genel Müdürü Olcayto Yiğit ise Tefirom Grup’un şu ana kadar tüm rüzgar enerjisi projelerinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Olcayto Yiğit, "Müşterilerimizle, uzun vadeli talep ve ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

TOPLAM 57 BİN MW'LİK TÜRBİN

Halen 73 ülkede yaklaşık 50 bin adet Vestas rüzgar türbini elektrik üretiyor. Bu sayede her yıl 60 milyon ton CO2 karbon emisyonunun azaltıldığı hesaplanıyor. Dünya genelinde yaklaşık 17 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan Vestas, en yakın rakibinden yüzde 63 daha fazla kurulu güce sahip. Vestas türbinlerinin tüm dünya genelindeki toplam kurulu gücü, 57 bin MW'nin üzerinde.

YAKLAŞIK 30 YILDIR TÜRKİYE'DE

Vestas ilk ticari rüzgar türbinini kurduğu 1984 yılından bu yana Türkiye’de de hizmet veriyor. Türkiye’deki 2 bin 600 MW'lik rüzgar kurulu gücünün 600 MW’nın üzerindeki bir kısmı, Vestas türbinlerinden oluşuyor. Ocak 2008’de, İstanbul’da satış ofisini açan Vestas, 3 bakım ve servis merkezi ile hizmet veriyor. Vestas türbin parçaları, yedek parça ve servis hizmetlerinde yerel tedarikçi ağının gelişimine de destek oluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler