1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupa Adalet Divanı`ndan yeşil enerjiye destek

Avrupa Adalet Divanı`ndan yeşil enerjiye destek

Enerji Günlüğü - Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji teşviklerini kendi topraklarıyla sınırlayabileceğine hükmetti. Karar,...

Avrupa Adalet Divanı`ndan yeşil enerjiye destek

Enerji Günlüğü - Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji teşviklerini kendi topraklarıyla sınırlayabileceğine hükmetti. Karar, verdiği yenilenebilir enerji destekleri nedeniyle Brüksel'le başı derde giren Almanya'nın elini rahatlatacak. 

Avrupa Adalet Divanı, İsveç'in kendi sınırları içinde sunduğu sübvansiyonları Aland adalarında sunmaması üzerine açılan bir davayı karara bağladı. Finlandiya'ya ait olmasına rağmen İsveç'in elektrik şebekesine bağlı ve bölge halkının da İsveççe konuştuğu Aland adasında yaşayanlar. İsveç'teki sübvansiyonların tamamının kendileri için de uygulanmasını talep ediyordu.

Bölgede faaliyet gösteren enerji şirketlerinden biri tarafından açılan davada, İsveç'in ülkedeki sübvansiyonları Aland'da uygulamamasının, malların serbest dolaşımı ilkesine aykırılık oluşturduğu iddia edilmişti. Açılan dava 2012'de Adalet Divanı'na taşınmıştı.

Ancak Avrupa Adalet Divanı, Aland adası sakinlerini ve bölgede faaliyet gösteren şirketlerin karşısında İsveç hükümetini haklı buldu. Divan, güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına sağlanan sübvansiyonlarınn ve teşviklerin, başka bir AB ülkesinde enerji üretimini desteklemek için kullanılmasının AB kanunlarınca şart olmadığına hükmetti.

Avrupa Birliği Komisyonu, yeşil enerjiye verilen sübvansiyonları Birlik ülkelerinin tümünde uygulanabilecek şekilde belli bir standarda kavuşturmaya çalışıyor.

Öte yandan, Avrupa Adalet Divanı'ndan çıkan kararın, halen yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretimine ciddi sübvansiyonlar sağlayan Almanya'nın elini güçlendireceği iddia ediliyor. Halen yenilenebilir enerjiye sağladığı sübvansiyonlar sebebiyle Berlin yönetimi, Avrupa Komisyonu ile anlaşmazlık yaşıyor. 

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel Avrupa Adalet Divanı'nın kararını "Avrupa'da yenilenebilir enerjiye desteğin devam edeceğini gösteren açık bir mesaj" olarak niteledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler