1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ataseven: Rüzgarda daha hızlı bir ilerleyiş mümkün

Ataseven: Rüzgarda daha hızlı bir ilerleyiş mümkün

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin potansiyeli düşünüldüğünde, sanayicilerin tecrübesi göz önüne alındığında,...

Ataseven: Rüzgarda daha hızlı bir ilerleyiş mümkün

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin potansiyeli düşünüldüğünde, sanayicilerin tecrübesi göz önüne alındığında, rüzgarda daha hızlı bir ilerleyişin mümkün görüldüğünü söyledi.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Son dönemde Rusya ile yaşanan gerginlik sonrası gündeme gelen doğalgaz sorunuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir kaynaklarının zenginliğine dikkat çeken Ataseven, Rusya ile yaşanan krizin enerjide dışa bağımlılığımızın farkına varmak için bir fırsat olabileceğini ifade etti.

Ataseven, “Bazen krizler bulunduğunuz durumun farkına varmak ve bu durumdan kurtulmak için muhteşem çözümler ortaya koyabildiğiniz zamanlardır. Belki Rusya ile yaşanan bu kriz, bize bulunduğumuz durumu hatırlatan bir fırsat olur. Ülkemizin potansiyeli düşünüldüğünde, sanayicilerimizin tecrübesi göz önüne alındığında, rüzgarda daha hızlı bir ilerleyiş mümkün görülüyor. Bu noktada hem iklim değişikliği ile mücadelede, hem de dışa bağımlılığın azaltılmasında, baş rol oyuncusu olmayı hak eden rüzgar enerjisi için atağa geçmenin tam zamanı diye düşünüyoruz.”

RÜZGARDA EPEYCE İLERLEME KAYDETTİK

Son on yıldır yenilenebilir enerjinin kullanılması ile ilgili büyük bir çabanın var olduğunu belirten Ataseven, 2006 yılında 51 MW olan rüzgar kurulu gücünün 2015 sonuna gelindiğinde neredeyse 4500 MW seviyesine çıktığını söyledi.

Devletin rüzgar için verdiği desteklerin son dönemde yerli katkı ile birlikte iyice arttığının altını çizen Ataseven; “Rüzgarda epeyce ilerlemeler kaydettik. Fakat görüldüğü gibi yeterli değil. Bugün hala yurtdışına bağımlıyız. Bizim biran önce yerli kaynak kullanımını arttıracak projelere ağırlık vermemiz gerekiyor.” Dedi.

DÜNYADAN ÖRNEKLER

Dünyadaki birçok ülkenin yatırımlarını rüzgar enerjisine çevirdiğine vurgu yapan Ataseven, Çin’in sadece geçen yıl işletmeye aldığı rüzgar kurulu gücünün 23.351 MW, Almanya’nın ise 5.279 MW olduğuna değindi.

Danimarka’nın 1970’lerde yaşanan petrol krizi sonrasında rüzgara hızla geçiş yaptığını ve şu anda enerji tüketimlerinin %39’unu rüzgardan karşılar duruma geldiğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler