1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Antalya`da HES`ler `can suyu`nu bile kesecek

Antalya`da HES`ler `can suyu`nu bile kesecek

Enerji Günlüğü - Antalya'da ÇED raporu hazırlanmadan yapımına başlanan bazı hidroelektrik santrali (HES) projelerinde doğal yaşamın devamı için bırakılması...

Antalya`da HES`ler `can suyu`nu bile kesecek

Enerji Günlüğü - Antalya'da ÇED raporu hazırlanmadan yapımına başlanan bazı hidroelektrik santrali (HES) projelerinde doğal yaşamın devamı için bırakılması gereken ‘can suyu’nun bile HES tüneline alındığı ortaya çıktı.

Antalya’da yayınlanan aylık haber dergisi Son Nokta, Ocak sayısında Antalya'daki HES projelerini mercek altına aldı. Son Nokta'nın HES Dosyası'nda il sınırları içindeki Alakır, Köprüçay ve Melas (Manavgat) gibi akarsulara kurulacak 10 kadar HES projesiyle ilgili hukuki ve idari gelişmeler ayrıntılarıyla anlatılıyor. Dergide, söz konusu HES projelerinden bazıları için ÇED gereklidir raporu veren bilirkişilerin tespit ve uyarılarına da yer verildi.

YABAN HAYATINA DARBE VURACAK UYARISI

"HES projesi İl Genel Meclisine geldiğinde iş işten geçmiştir” diyerek HESlerden etkilenecek vatandaşlara yargıya başvurmayı tavsiye eden Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Av. Cavit Arı ile bir söyleşiye de yer veren Son Nokta Dergisi ayrıca, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının biyolojik ve ekolojik çeşitliliğini tanıtan ve bir HES projesinin, buradaki doğal dengeyi bozabileceği uyarısını içeren bir incelemeyi de sayfalarına taşıdı.

LİSANS ALANLAR BÖLGE DIŞINDAN

Antalya'da yayınlanan ve çevre illerdeki gelişmeleri de ele alan Son Nokta dergisi, HES dosyasında, bu tesisleri kuran ya da kuracak şirketlerin bileşimini de ortaya koydu. Buna göre, çevreye duyarlı bölge halkının tepkisini çeken HES'lerden çoğunun lisansı bölge dışındaki şirketlerin elinde. Antalya, Isparta ve Burdur’daki HES projelerinde pastayı Ankara, İstanbul ve İzmir merkezli şirketler paylaşmış durumda. Bölgedeki 57 projeden aslan payını 24 projeyle Ankara alırken, İstanbul 17, İzmir ise 3 projenin yapımı için lisans aldı.

KÜLTÜR SANATTAN, BÖLGE TARİHİNE

Kapsamlı bir “2012 yılı Antalya kronolojisi”ne yer verilen dergide Büyükşehir’de işten çıkarılan güvenlikçilerin sorunlarını TBMM’ye taşımaya hazırlanan Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası İl Temsilcisi Ömer Öztürk, yeni dönemde büyükşehir başkan adaylığı için “Yerel siyaset için ihtiyaç olduğunu hissetmem gerekir” diyen Hasan Subaşı ve kaçak acentaların tespiti için sıkı bir takip çalışması yürüten TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kerim Çavuşoğlu ve Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen Otello’nun İngiliz yönetmeni Malcolm Keith Kay ile yapılmış söyleşiler bulunuyor.

HAMDİ YAZIR KENT MÜZESİ KURULUYOR

Derginin Ocak sayısındaki inceleme ve diğer yazılarından bazıları da şunlar: Türk-Japon üniversite kardeşliği, Antalya Hilal-i Ahmer Cemiyeti (1915-1927), 19. ve 20. yüzyılda İstanbul ve Antalya’da ‘Ayak Esnafı’, Elmalılı Hamdi Yazır Kent Müzesi kuruluş hazırlıkları, Zamanda bir yolculuk: Küba.

Önceki ve Sonraki Haberler