1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaleti rüzar enerjisini ihraca hazırlanıyor

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaleti rüzar enerjisini ihraca hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Üç milyon nüfuslu Schleswig-Holstein eyaleti sürekli rüzgâr alması sayesinde yenilenebilir enerjilere geçişte öncülük rolünü üstlendi...

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaleti rüzar enerjisini ihraca hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Üç milyon nüfuslu Schleswig-Holstein eyaleti sürekli rüzgâr alması sayesinde yenilenebilir enerjilere geçişte öncülük rolünü üstlendi ve 2020 yılından itibaren elektrik ihraç edecek.

DW’nin haberine göre eyaletin elektrik ihtiyacının yarıdan fazlası yeşil enerjiden sağlanıyor. Rüzgârın payı yüzde 70'i buluyor. Eyalet hükümeti rüzgâr ve biyolojik kütle potansiyelini daha iyi değerlendirebilmek için özel bir bakanlık ihdas etti. 2015 yılına kadar eyaletin enerji ihtiyacı yüzde yüz oranında çevre dostu kaynaklardan karşılanacak ve 2020 yılından itibaren de komşu eyaletlere yeşil elektrik ‘ihraç' edilecek.

RÜZGAR ENERJİSİNİ 2020 YILINA KADAR 9 BİN MW’A ÇIKARMAK HEDEFLENİYOR

Schleswig-Holsteinlılar bol para kazandıran rüzgâr enerjisi kapasitesinin daha da arttırılmasından yanalar. Eyalet nüfusunun yüzde 70'i ek rüzgâr parkları inşa edilmesini arzuluyor. Çünkü küçük belediyeler kurumlar vergisi üzerinden 50 milyon euro elde ederken yedi bin kişi de rüzgâr enerjisi branşında çalışıyor. Hedef, 2020 yılına kadar rüzgâr enerjisini 3 bin 700 megavattan 9 bin megavata çıkarmak.

KUZEY FRİZONYA'DAKİ HER ON RÜZGÂR TÜRBİNİNDEN DOKUZUNUN ÖZEL SAHİBİ VAR

Schleswig-Holstein Rüzgâr Enerjisi Birliği'nden Nicole Knudsen yeşil enerji kaynaklarının büyük şirketlere değil özel şahıslara ait olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Kuzey Frizonya'daki her on rüzgâr türbininden dokuzunun özel sahibi var. Yüzde 51'lik sanayi ortaklığından değil, yüzde 90'lık halk sermayesinden söz ediyoruz. Belde ve belediyeler el ele verip rüzgâr parkları kurmaya ya da yel değirmenleri dikmeye karar vermiş. 800 nüfuslu köyde yaşayanların 600'ü bu tesislere ortak olmuş. Bu santraller, tesadüfen aynı yerde yaşayan birkaç büyük sermayedarın değil, bütün bölge sakinlerinin malı.”

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ GETİRİSİ YÜZDE YEDİ İLE YÜZDE SEKİZ ARASINDA DEĞİŞİYOR

Yeşil enerji yatırımlarının kârlı olduğunun farkında olan bankalar, hisse satın almak isteyenlere güçlük çıkarmadan kredi veriyor. Elektrik satıldıkça kredi taksitleri de ödeniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının getirisi yüzde yedi ile yüzde sekiz arasında değişiyor.

HALKA AÇILAN PROJEYE İLGİ BÜYÜK

Eskiden rüzgar türbinleri kira karşılığı kurulurken şimdi rüzgar parkları halka açılarak planlı bir şekilde genişletiliyor. Böylece toprak sahibi olmayanlar da kara ortak oluyor ve maliyetler düşüyor.

Frizonya’da yaşayan Ernst Hinrichsen,“Yeni yatırım modeli burada olumlu karşılandı ve kendi rüzgâr parkımızı kurduk. Köyde yaşayan 500 kişiden 430'u tesislere ortak olmak istiyor. 4 milyon euroya ihtiyacımız vardı, on milyonluk hisse talebi geldi. Bu projeyi halka açmanın ne kadar yararlı olduğu, gösterilen yüksek ilgiden de belli" şeklinde konuştu.

ÜRÜN KAYIPLARI İÇİN DEVLET ÖDEME YAPIYOR

Galmsbüll köyündeki yenilenebilir enerji tesislerinin müdürü olan çiftçi Jess Jessen, yel değirmenlerinin artması yüzünden topraktan alınan üründe kayıpları olduğunu ve bu kayıpların da devlet tarafından tazmin edildiğini söyleyerek ekliyor: “Rüzgâr türbini dikilebilecek toprağı olan çiftçilerle 120 kira sözleşmesi imzaladık. Herkese aynı kira bedeli ödeniyor. Arazisinde tesis kurulan çiftçinin ürün kaybı tazmin ediliyor. En fazla para, kiralama yoluyla kazanılıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler