1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya`da yılın son GES ihalesi

Almanya`da yılın son GES ihalesi

Enerji Günlüğü - Almanya'da 200 MW'lik güneş enerjisi kurulu gücü için açılan ihaleye son başvuru tarihi 1 Aralık 2015 olarak açıklandı.Almanya'da...

Almanya`da yılın son GES ihalesi

Enerji Günlüğü - Almanya'da 200 MW'lik güneş enerjisi kurulu gücü için açılan ihaleye son başvuru tarihi 1 Aralık 2015 olarak açıklandı.

Almanya'da Federal Elektrik Şebekesi Ajansı, bu yılın sonuncu saha tipi güneş enerjisi lisans ihalesinin startını verdi. Son başvuru tarihi 1 Aralık olarak belirlenen GES ihalesinde 200 MW'lik proje sahiplerini bulacak.

Yılın son ihalesinde de Ağustos ayında gerçekleştirilen ikinci ihalede olduğu gibi, tek fiyat modeli kullanılacak. İhalede, en uygun elektrik satış fiyatını verenler kazanacak.

Federal Şebeke Ajansı Başkanı Peter Franke "İlk iki ihale geçti. İkinci ihalede daha düşük bir satış fiyatı ortaya çıktı. Üçüncü ihalede düşüş eğiliminin devam edip etmeyeceğini heyecanla bekliyoruz" dedi.

Bu yıl içinde düzenlenen ilk turda 150’şer MW'lik GES projeleri ihaleye çıkarılmış, her ikisinde de ihale hacminden çok daha yüksek başvuru gelmişti.

İlk ihale, pay-as-bid modeli ile verilmişti. Bu modelde kazanan proje sahipleri ihaleye verdikleri fiyat üzerinden devlete satış yapacaklar. İkinci ihalede ise tek tip fiyat (uniform-pricing-modeli) modeli uygulandı. Burada ihaleyi kazananların hepsi de, en yüksek teklifle kazanan projenin fiyatı üzerinden devlete elektrik satacak.

İkinci ihalede bazı katılımcılar elektriğin kilovat saatine 1 €cent fiyat verdiler. Kimi uzmanlarca "Kumarbaz" olarak nitelendirilen bu katılımcılar, bütün kazanan projeler gibi en yüksek fiyat olan 8,49 €cent/kWh alacaklar.

Üçüncü ihale için en yüksek satış teklif fiyatı olarak 11,09 €cent/kWh belirlendi. İlk ihalelerde kazanamayan projelerin, son ihaleye katılma hakları bulunuyor.

...

Önceki ve Sonraki Haberler