1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aliyev: TANAP, Güney Gaz Koridoru`nun bel kemiği

Aliyev: TANAP, Güney Gaz Koridoru`nun bel kemiği

Enerji Günlüğü -Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin Avrupa'nın en büyük altyapı projesi olan Güney Doğalgaz Koridoru'nun bel kemiği...

Aliyev: TANAP, Güney Gaz Koridoru`nun bel kemiği

Enerji Günlüğü -Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin Avrupa'nın en büyük altyapı projesi olan Güney Doğalgaz Koridoru'nun bel kemiği olduğunu söyledi.

Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırlandı. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Aliyev, görüşme sonrası yaptığı konuşmasında,TANAP projesinin Güney Doğalgaz Koridoru'nun bel kemiği, temeli olduğunu söyledi.

Aliyev, "TANAP projesini imzaladık. TANAP, Güney Doğalgaz Koridoru'nun bel kemiğidir, temelidir. Böylelikle bizim aldığımız karar bugün dünyanın büyük projesine dönüştü. Güney Doğalgaz Koridoru ve Şahdeniz yatağının işletilmesi Avrupa'nın en büyük altyapı projesidir. Bu projeye toplam 45 milyar dolar yatırım yapılacak. Hem Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, hem de diğer projeler zamanında yapılacak. Bugün müzakere ettiğimiz TANAP, BTK demiryolu ve diğer projeler stratejik önem taşıyor ve bu projelerde Türkiye ve Azerbaycan lider rolü üstleniyor." dedi.

2015 ENERJİ AÇISINDAN ÖNEM ARZEDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyon dolara ulaştığını ve hedefin 2023'te bunu 15 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki bir diğer önemli konunun da enerji olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Enerji büyük öneme haiz. Artık bir dünya projesi hline gelen TANAP'ın adımları atıldı. Burada boru üretiminde, müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmaları bir yer bir konum teşkil ediyorlar. TANAP'ın hayata geçmesi ile birlikte Azerbaycan'ın konumundan tutunuz Türkiye'nin konumu ve buradaki stratejik önem fazlasıyla artacaktır. Bununla ilgili adımlar atıldı 2015 bu açıdan önem arz ediyor. " dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler