1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Aksoy: Akaryakıta müdahale edilmesin

Aksoy: Akaryakıta müdahale edilmesin

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, elektrik yatırımlarını rekabetçi ortamın artırabileceğini, akaryakıt fiyatlarına da devletin müdahil...

Aksoy: Akaryakıta müdahale edilmesin

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, elektrik yatırımlarını rekabetçi ortamın artırabileceğini, akaryakıt fiyatlarına da devletin müdahil olmaması gerektiğini söyledi.

Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, Şirket'in bugün yapılan genel kurulu sonrasıda gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi. Türkiye'de enerji sektörünün yatırımcı için daha cazip hale geleceğine inandığını belirtti.

PORTFÖY ÇEŞİTLENDİRME

Doğalgaz santrallerinin, ticari riskin tamamen yatırımcının üzerinde olduğu yatırımlar olduğunu kaydeden Batu Aksoy, "Ancak rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlarda kamunun sunduğu dolar bazında alım garantisi var. Bir tarafta tamamen TL riskine ve piyasa riskine maruzken, bu tarafta kamuya da enerji satarak dolar bazında getiri elde edebiliyoruz. Bu şekilde çeşitlendirerek kendi içinde bir hedge mekanizmasına sahip portföy yaratmaya çalışıyoruz" dedi.

RÜZGARDA 116 MW'LİK BAŞVURU

Rüzgar enerjisi ile ilgili EPDK'ya dört ayrı projede 116 MW'lık müracaatta bulunduklarını belirten Aksoy, ihaleler sonucunda bunun en azından yüzde 50-60'ını lisanslayıp yatırıma dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Önümüzdeki dönemde jeotermal yatırımlarına da ağırlık vereceklerini belirten Aksoy, "Aydın'da 16 MW'lık yatırım için düğmeye bastık. 65 milyon dolar civarında yatırım bütçeledik, yüzde 20'sini gerçekleştirdik. Hedefimiz 2017'de ilk üretime geçmek" dedi.

KÖMÜRDE FIRSATLARI İZLİYORUZ

Portföy çeşitlendirmesi kapsamında linyit ve kömür santrallerindeki yatırım fırsatlarını da izlediklerini belirten Aksoy, "Kömür ve linyit santrallerinde fırsat çıkar mı diye çok seri şekilde çalışıyoruz... Özelleştirmeler olabilir, sıfırdan lisans alma veya lisanslı bir şirkete ortak olma olabilir" diye konuştu.

Enerji sektöründe bir kârlılık sorunu yaşandığını ifade eden Batu Aksoy, bunu geçici bir dönem olarak gördüklerini de ekledi. Genel seçimin ardından enerji yatırımcıları için daha uygun şartların oluşabileceğini aktaran Batu Aksoy şöyle konuştu:

"Seçimleri arkamızda bıraktıktan sonra Türkiye'nin çok olumlu bir döneme gireceğine inanıyoruz. Çünkü 4 sene seçim yok ve tüm kanun yapıcılar, politikacılar, özel sektör ve tüm kamu Türkiye'nin büyümesine, Türkiye'nin ekonomisine odaklanabilecek demek oluyor. Odak şu anda yüzde 100 orada olmayabilir. Çünkü kabineler değişiyor, hüküiçin gelişiyor. Bu nedenle seçim sonrasında, seçimsiz dönemde yatırımcılar için daha ümitliyiz."

Batu Aksoy, seçimsiz dönemde ekonominin yeniden yüzde 6-7 büyüme oranlarına ulaşabileceğini belirtti. Seçimler sonrasında liberal bir piyasayı benimsemiş bir hükümetle yatırımların geri dönüşünü teminat altına alabileceklerini ifade eden Aksoy, "Yeni yatırımlar için çok daha iştahlı olacağız" dedi.

AKARYAKIT FİYATINA MÜDAHALE EDİLMESİN

Fransız Total'in Türkiye'de akaryakıt dağıtım işinden çıkmak istediği yönündeki haberlerle ilgili soru üzerine ise Aksoy; sektörün zor bir dönemden geçtiğini ve hükümetin fiyat belirleme ve bayi sözleşmeleri gibi konularda müdahil olmaması gerektiğini söyledi.

İSTASYON SÖZLEŞMELERİNE 700 MİLYON TL

Turcas Petrol'ün akaryakıt dağıtım alanında faaliyet gösterdiği Shell Turcas'ın bu sene 700 milyon TL yatırım bütçesi olduğunu söyleyen Aksoy, bu yatırımların büyük kısmının, bayi sözleşmelerinin yenilenmesi sürecine yönelik olacağını belirtti. Aksoy, amaçlarının istasyon sayısını artırmak değil, halihazırdaki istasyonlardaki satış hacmini artırmak olduğunu söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler