1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Akkuyu Nükleer için Mart`ta temel atılacak

Akkuyu Nükleer için Mart`ta temel atılacak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılacağı Mersin'de kurulacak liman için bir ay içinde ihaleye çıkılacağını,...

Akkuyu Nükleer için Mart`ta temel atılacak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılacağı Mersin'de kurulacak liman için bir ay içinde ihaleye çıkılacağını, Mart ayında da temelin atılacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti çerçevesinde imzalanan anlaşmaların ayrıntılarına ilişkin bilgiler verdi, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

HAFTAYA TARAFLAR YENİDEN GÖRÜŞECEK

Putin'in Türkiye ziyareti ve ziyaret sırasında yapılan toplantıların son derece başarılı geçtiğini ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Biz de Rus meslektaşım Aleksandır Novak, Rosatom Başkanı Kriyenko ve Gazprom Başkanı Miller ile bir dizi görüşmeler yaptık. Bu son bir hafta içinde üçüncü kez bir araya gelişimiz. Önümüzdeki hafta içinde de yeniden bir araya gelmeyi umuyorum" diye konuştu.

"GAZ FİYATINDA İNDİRİM OLUMLU"

Rus Lider Vladimir Putin'in, Türkiye'ye verilen doğalgaz fiyatında yüzde 6 indirim yapılacağı açıklamasını "Olumludur" diye değerlendiren Yıldız, Türkiye'nin istediği indirimin bunun daha da üzerinde olduğunu ifade etti. Yıldız, "Bizim vermiş olduğumuz teklif henüz değerlendirilmemiştir, sonuçlandırılmamıştır" dedi. Taner Yıldız, Rusya'dan istenilen gaz fiyatında Rusya'dan talep edilen indirimle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"İstediğimiz indirim onlarınkinin üzerinde. Biz Almanya'dan sonra Rusya'nın ikinci büyük doğlagaz müşterisiyiz. O yüzden bu tür hakları talep ederken gerekçelerimizi ve neye dayanarak yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımız çok iyi birhazırlık yaptılar. Ben rakamdan bahsetmeyeyim. Ama daha yüksek birindirim talep ettiğimizi belirtmeliyim."

TÜKETİCİLERE YANSIMASI İÇİN ÇOK ERKEN

Taner Yıldız, Rusya'nın yaptığı fiyat indiriminin, Türkiye'deki gaz tüketicilerinin faturasına yansıyıp yansımayacağına ilişkin sorular üzerine şunları ifade etti:

"BOTAŞ olarak aldığımız fiyattan daha düşük fiyatla gaz satıyoruz. 28 Avrupa ülkesi arasında doğalgazı en ucuz satan ülkeyiz. Halbuki biz bir doğalgaz üreticisi değiliz. Şu anda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak için vergi ve gümrük borçlarımızı bir süreliğine askıya aldık. Fiyat indiriminin şu anda vatandaşımıza yansıtılabilmesini çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ kârı üzerinden değil, zararı üzerinden bunun telafisine yönelik müzakere yürütüyor. 2 milyar TL'lik bir zarardan söz ediyoruz. Rusya'nın fiyatının düşürülmesine yönelik çabalar, İran'la ilgili tahkim süreci, Azerbaycan'la ilgili geldiğimiz son nokta, TANAP süreci, Irak kaynaklarıyla ilgili yeni arayışlara giriyor olmamız, Doğu Akdeniz gazına kayıtsız kalmayışımızın hepsi bir pakettir. Tıpkı dün Rusya ile yaptığımız görüşmelerin hepsinin bir bütün paket olması gibi."

"YENİ BORU HATTI YAPMAK STRATEJİK BİR KARAR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in stratejik bir kararın deklarasyonunu paylaştığını kaydeden Bakan Yıldız, "Rusya'nın Güney Akım'a devam etmeyeceğini söyledi. Türkiye, coğrafyamızdan kaynaklanan avantajları, geliştirdiğimiz birçok projeyle birlikte kullanıyor. Vatandaşlarının çıkarını gözeterek bunları yapıyor. AK Parti olarak bunu son derece başarıyla sürdürdüğümüz biliniyor" dedi.

GÜNEY AKIM KARARI ZİYARETİN ÖNEMİNİ ARTIRDI

Putin'in deklarasyonunun, Avrupa Birliği ülkelerine 60 milyar m3 üzerinde bir gazı bu yolla aktaramayacağının açıklanması anlamına geldiğini ifade eden Bakan Taner Yıldız şöyle dedi:

"Dünkü ziyareti daha da önemli hale getirmiştir. Türkiye bunun karşılığında yine sanayicimizin vatandaşımızın gaz tedarikini sıhhatli şekilde, yerinde ve doğru şekilde, kesintisiz yapmak için birçok müzakereler yürütüyor."

SADECE GEÇİŞ ÜLKESİ DEĞİL MERKEZ OLMAK

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Mavi Akım'da olduğu gibi, Güney Akım'ın yerine dizayn edilecek yeni hattın da Türkiye'ye bağlanması gibi bir hedefi içerdiğini vurguladı. Yıldız, "O yüzden dün Putin ve Cumhurbaşkanımızın basın toplantısında yaptığı açıklamalar, sadece ülkemizle ilgili değil, bölge ile ilgili de önemli bir başlıktır. Bununla ilgili yoğun çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Taner Yıldız, Türkiye'nin kurgusunun bir geçiş ülkesi değil, aynı zamanda bir enerji HUB'ı, Trakya'da geliştirilebilecek dünyaya açılabilecek bir enerji merkezi kurulması olduğunun da altını çizdi.

ENERJİ VE ULAŞIM; AMA ÇEVREYLE BİRLİKTE

Türkiye'ye kurulacak nükleer santralle ilgili bundan sonra inşaat izinleri ve imar tadilatlarıyla ilgili süreçlerin işleyeceğini kaydeden Yıldız, konuyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun ilgileneceğini aktardı.

Bakan Yıldız, nükleer atıkların nerede depolanacağıyla ilgili sorular üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kadar önemli konuları konuşmak için biraz bilmek lazım. Anlaşmaların detaylarını bilmek lazım. İsteyenlerle paylaşabiliriz. Yeşili, ormanı, çevreyi koruyan, tüm bunları başlıbaşına bir bakanlık eliyle yürüten AK Parti hükümetiyiz. Enerji projelerini geliştireceğiz ama çevreyle birlikte. Ulaşım projelerini geliştireceğiz ama çevre ile birlikte. Türkiye ne tabiat varlıklarından ne kültürel ve ne de turizm varlıklarından vazgeçmeyecek. Birini tercih etmenin diğerlerinden vazgeçmek olmadığını hep beraber göreceğiz."

İÇERİDE DOĞALGAZ FİYATI İNDİRİMİ İÇİN ERKEN

Taner Yıldız, gelen sorular üzerine, Rusya'dan ilave indirimler alınması halinde bunun Türkiye'deki gaz fiyatlarına nasıl ve ne zaman yansıyabileceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Müzakere tekniği gereği rakamları paylaşamayacaklarını aktaran Yıldız, "Biz hangi indirim oranını alacağız, dünkü açıklamanın ne kadar üzerine çıkabileceğiz, Rusya'daki meslektaşlarımızla müzakereden sonra netleştireceğiz. Dediğim gibi şu anda paylaşılan kar değil, zarar. BOTAŞ olarak hem gümrük vergilerimizi hem de ödememiz gereken vergiyi şu anda ödemiş değiliz. Gazı, aldığımız fiyatın daha altında satıyoruz. Sonuçta biz Hazine'ye bir gelir getirilyor olmalıyız ki bunu paylaşalım. O yüzden bu erken bir konu."

SİYASETTEN AYRI TUTULAMAYACAK KADAR ÖNEMLİ

Rusya Türkiye arasında planlanan yeni boru hattında BOTAŞ'ın nasıl yer alabileceğine ilişkin ayrıntılara henüz girilmediğini kaydeden Yıldız, "Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinden geçip de Trakya'ya gelme ihtimaliyle birlikte, Güney Akım güzergahının son kısımlarında bir değişiklik öngörülüyor. Proje önümüzdeki dönemde, siyasi gelişmelerle, bölgemizdeki gelişmelerle birlikte ne tür ayrıcalıklar oluşturacak, göreceğiz. Uluslararası siyasetten arındırılamayaak kadar büyük bir projedir. O yüzden gelişmeler ve ayrıntılar, dikkatle takip edilmektedir."

ÇED ONAYI TESADÜF, JEST DE YANLIŞ DEĞİL

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporu'nun onaylanmasının Rusya Devlet Başkanı Putin'in ziyaretiyle aynı güne denk gelmesinin tesadüf mü yoksa jest mi olduğu sorusu üzerine şunları ifade etti:

"Putin'in ziyareti olmasaydı bekletilecek miydi? O kendi içinde ilerleyen bir evraktır. Çevre Bakanlığımız bunu hassasiyetle, dikkatle sürdürmüştür. Daha önce ÇED'in geciktiği eleştirileri vardı. Daha önce iade edilmiş bir evraktır bu. Bundan önce de Putin'le görüşmeler oldu. ÇED müstakil bir süreç içinde ilerleyen bir konudur. Normalde 3700 sayfalık bir ÇED raporundan söz ediyoruz. İkinci kez başvurulup da kabul edilen bir rapor. Bu bir jest olsun diye onay verilen bir konu değildir. Böyle bir tarihe denk düşmüş olmasını jest olarak algılamak da yanlış değildir."

AKKUYU LİMANI İÇİN MARTTA TEMEL ATILACAK

Nükleer santral inşaatı konusunda önemli aşamaya gelindiğini ifade eden Taner Yıldız, "Akkuyu'nun oraya bir liman yapılacak. Hemen bir ay içerisinde ihalesine çıkılacak. Ae Mart ayında da biz orada yine liderlerimizin öncülüğünde bir temel atmayı düşünüyoruz. Bu 800 milyon dolarlık bir dilimdir. Bunun Türk firmaları tarafından alınacağı ümidimi paylaşmak istiyorum. Artık somut olarak inşaat başlayacak" diye konuştu.

YENİ HAT, TANAP'A ZARAR VERMEZ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile karma ekonomik komisyon toplantılarında üzerinde durulan ortak başlıklardan birinin "Karşılıklı bağımlılık" olduğunu kaydetti. Enerji Bakanı Yıldız, Azeri doğalgazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinin, Rusya ile Türkiye arasında kurulacak yeni hattan zarar görmesinin mümkün olmadığını vurguladı ve şöyle devam etti:

"Çünkü TANAP'ın içinde biz varız. Güney Akım'da ortak değiliz. Ama AB üyesi ülkelerin firmaları var projenin içinde. AB'nin (Rusya'ya karşı - http://enerjigunlugu.net) yürüttüğü birtakım yaptırımlar varken, AB'nin içinden bazı firmaların (Güney Akım konsorsiyumundaki - Enerji Günlüğü) varlığını doğru okumalıyız. Türkiye bu manada ülke menfaatlerini ön planda tutan, arz güvenliğini güzergah değişikliğini de içeren bir çeşitliliği hedefliyor. Yeni hattın müstakil bir boruyla geliyor olması halinde aynı miktarı (Ukrayna'dan gelen hattan gelen miktar kastediliyor) buradan alacağız. Ama şimdilik erkendir, müzakerelerle nihayetlendireceğimiz bir süreçtir. Hep birlikte takip edeceğiz." 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler