1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akbay: Petrol bizi aldatmasın

Akbay: Petrol bizi aldatmasın

Enerji Günlüğü - TURCAS Petrol Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay, petrol fiyatlarındaki kısa vadeli gelişmelerin Türkiye'yi aldatmaması gerektiğini...

Akbay: Petrol bizi aldatmasın

Enerji Günlüğü - TURCAS Petrol Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay, petrol fiyatlarındaki kısa vadeli gelişmelerin Türkiye'yi aldatmaması gerektiğini söyledi.

Arkın Akbay, 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda TURCAS olarak gelecekle ilgili öngörülerini aktardı. Çin ve yükselen piyasalarda büyüme hızlanmadığı sürece brent petrolün varil fiyatının 50-60 dolarda kalamayacağını savunan Arkın Akbay, "LNG'nin payı boru gazını geçecek. ABD-Çin uzlaşmasını müteakip karbon emisyonuna yönelik sert önlemler alınabilir. Bizim üzerimizdeki makro etkiler şunlar; petrol fiyatları pozitif yansıyor" dedi.

Buna karşılık, kısa vadeli gelişmelerin Türkiye'yi etkilememesi, petrol fiyatlarının durumunun Türkiye'yi aldatmaması gerektiğini belirten Akbay "Kısa süreli bir arz fazlası bekleniyor. 2017'ye kadar bu durumu taşımak mümkün ancak sonrasını da düşünmek gerekiyor" dedi.

Hizmet yönlü büyüdüğü için emtia fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'de pozitif görünmediğinin altını çizen Akbay "Negatif etkileneceğimiz şey dünyada pazar arzında artış olması ve borçluluğumuz. Kur pozisyonları sebebiyle planlarımızı uzun vadeli yapamıyoruz. Giriş kapasitesi ile pik talebin önümüzdeki birkaç sene içerisinde karşılanamayacağını net bir şekilde görüyoruz" diye konuştu.

Dünyanın önünde, sürdürülebilirliğin soru işareti taşıdığı bir dönem bulunduğuna işaret eden Arkın Akbay, hem sermaye girişi hem serbest piyasa gaz girişi açısından oyuncuların çeşitli sebeplerle bu arz açığına cevap veremediğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler