1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta karın yarısından fazlası bayinin olacak

Akaryakıtta karın yarısından fazlası bayinin olacak

Enerji Günlüğü - EPDK, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren akaryakıtta dağıtıcı ve bayi marjı toplamının en az yüzde 55'inin bayilere verilmesini öngördü.EPDK'nın...

Akaryakıtta karın yarısından fazlası bayinin olacak

Enerji Günlüğü - EPDK, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren akaryakıtta dağıtıcı ve bayi marjı toplamının en az yüzde 55'inin bayilere verilmesini öngördü.

EPDK'nın web sitesinde yayınlayarak görüşe açtığı, “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Kurul Kararı” Taslağınında dağıtıcı ve bayi kar marjı toplamının, 01/07/2016 tarihinden itibaren en az yüzde 55’inin bayilere verilmesi öngörülüyor.

Taslağa göre sözkonusu kar marjı, ilgili bayinin bulunduğu il merkezi için dağıtım şirketi tarafından ilan edilen tavsiye/tavan fiyattan ilgili il merkezine en yakın TÜPRAŞ ikmal noktası satış fiyatı düşülerek hesaplanacak.

NAKLİYE MASRAFLARI BAYİYE AİT

TÜPRAŞ ikmal noktasından ilgili bayi istasyonuna kadarki mesafe için oluşan nakliye masrafları bayiye ait olacak. Dağıtım şirketlerinin akaryakıt sevkiyatı için bayiyi daha uzak bir noktaya yönlendirmesi halinde ilave nakliye maliyeti dağıtım şirketi tarafından bayiye ödenecek.

İNDİRİM DAĞITICININ MARJINDAN YAPILACAK

Taslakta, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektronik sistemlerle kullanıcılara istasyonlarda yapılacak akaryakıt satışlarında uygulanacak indirim oranı ilgili dağıtıcının marjından yapılması öngörülüyor. Bu satışlar için bayilerden indirime katılması istenemez ve bayinin marjından herhangi bir indirim yapılamayacak.

Ayrıca yine bu tarihten itibaren, akaryakıt satışlarında finansal promosyonlar yapılamayacak.

PÜİS TARİHLERİ GEÇ BULDU

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Kurul Kararı” taslağını değerlendirdi. Okumuş, özellikle taslakta belirtilen yürürlük tarihlerinin daha erken bir tarihe çekilmesi gerektiğini belirterek, “Bayilerimizin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi için Taslak’ta yer alan yürürlük tarihleri mutlaka daha erken tarihlere çekilmeli. Taslağın en önemli maddelerinden biri de nakliye ücretleri ile ilgili. Özellikle ikmal noktasından istasyona kadar olan nakliye bedelinin bayilere kar marjı dışında ayrıca verilmesi gerekiyor. Konuya ilişkin Sendikamızın görüşlerini en yakın zamanda EPDK’ya ileteceğiz.” dedi.

Taslağa İlişkin görüşler en geç 06 Mayıs 2015 tarihi mesai bitimine kadar ‘[email protected]’ adresine elektronik postayla Kuruma yazılı olarak ekli görüş değerlendirme formu kullanılarak gönderilebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler