1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AHL`de yolcu arttı karbon salımı azaldı

AHL`de yolcu arttı karbon salımı azaldı

Enerji Günlüğü - TAV Havalimanları İşletmesi hizmet verdiği yolcu sayısı yüzde 14 artmasına rağmen, enerjinin verimli kullanımıyla karbon salımını...

AHL`de yolcu arttı karbon salımı azaldı

Enerji Günlüğü - TAV Havalimanları İşletmesi hizmet verdiği yolcu sayısı yüzde 14 artmasına rağmen, enerjinin verimli kullanımıyla karbon salımını yüzde 4.6 azalttı.

TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı karbon salımını azaltma yönündeki çalışmalarını sertifikalandırdı. Avrupa’daki havalimanı işletmelerinin çatı örgütü ACI Europe tarafından başlatılan Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programında üçüncü seviyeye yükseldi.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü "TAV Havalimanları olarak, başlangıçtan bu yana sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına alıyoruz. Paydaşlarımızın için en yüksek değeri yaratırken, faaliyetlerimizin çevresel etkilerini en aza indirmek üzere kapsamlı programlar yürütüyoruz. Bu sayede geçen yıl hizmet verdiğimiz yolcu sayısı yüzde 14 artışla 51,3 milyona ulaşırken, toplam karbon salımımızı yüzde 4.6 azaltmayı başardık" dedi.

KONFORDAN ÖDÜN VERMEDEN

Ünlü, enerji verimliliğini, yolcu konforundan ödün vermeksizin, yenilikçi uygulamalarla artırmayı başardıklarını da vurgularken, "Paydaşlarımızla işbirliği yaparak Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında bir seviye daha ilerledik. Türkiye’nin ve İstanbul’un ana giriş kapısı olan Atatürk Havalimanı’nın hizmet kalitesinin yanı sıra çevreci yaklaşımıyla da Avrupa’nın sayılı havalimanları arasına girmesinden mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

TAV Havalimanları, 2009’da uygulamaya giren Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında başlangıcından bu yana aktif şekilde yer alıyor. Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes’le programa katılan TAV, Tunus’ta işlettiği Enfidha ile Afrika kıtasında sertifikasyon alan ilk havalimanı işletmecisi unvanına da sahip. TAV İstanbul, Türkiye’de ISO50001:2011 Enerji Yönetimi Sistemi sertifikası alan ilk havalimanı işletmesi konumunda.

Haziran 2014 itibariyle dört kıtadaki 102 havalimanı programda yer alıyor. Programdaki havalimanları küresel yolcu trafiğinin yüzde 23,6’ını temsil ediyor. Üye havalimanları 2013’te yürüttükleri çalışmalarla karbon salımlarını toplam 133 bin 599 ton azalttı. Bu miktar 3 milyon 400 bin ağacın 10 yılda soğurduğu karbondioksit miktarına eşdeğer.

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Antalya Gazipaşa havalimanlarını işletiyor.

TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor.

Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2013’de iştirakleriyle birlikte yaklaşık 652 bin uçak seferine ve yaklaşık 84 milyon yolcuya hizmet sundu.

Önceki ve Sonraki Haberler