1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Afşin Elbistan’a 4 yeni termik santral

Afşin Elbistan’a 4 yeni termik santral

Enerji Günlüğü - Afşin Elbistan, Birleşik Arap Emirliği sermayesiyle termik santral üssü olacak. Bölgede 4 yeni termik santral daha planlanıyor. Radikal’den...

Afşin Elbistan’a 4 yeni termik santral

Enerji Günlüğü - Afşin Elbistan, Birleşik Arap Emirliği sermayesiyle termik santral üssü olacak. Bölgede 4 yeni termik santral daha planlanıyor. Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre, EÜAŞ Genel Müdürü Alış ise Afşin Elbistan’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal enerji kuruluşu olan TAKA ile uluslararası bir anlaşma imzalandığını söyledi. Anlaşmanın TBMM ’den geçmesinin beklendiğini belirten Alış, ayrıntıları anlattı.

“DÜNYAYI BİZ KİRLETMEDİK, KÖMÜRÜMÜZÜ KULLANMALIYIZ”

Anlaşmaya göre, linyit kömüründen elektrik üretecek yeni 4 adet termik santral kurulacak. Yüzde 65’i TAKA’nın yüzde 35’i Türkiye’nin olacak. Teknoloji transferi yapılacak. Yılda 6 milyar dolar kâr edilecek. Toplam maliyeti 12 bin milyar doları bulacak kömür santralinin kurulu gücü 4 bin 800 megavat olacak. Alış, aynı güçte bir doğalgaz santrali kurulması durumunda yılda 6 milyar dolar daha fazla para ödenmesi gerektiğini belirterek, yatırım sonunda yılda 6 milyar dolarlık bir yatırım da sağlanacağını belirtti. Dünyada elektrik ihtiyacı artan ülkeler arasından Türkiye’nin Çin’den sonra ikinci sırada geldiğini belirten EÜAŞ Genel Müdürü Alış, “Dünyanın havasını biz kirletmedik. Kömürümüzü kullanmamız gerekiyor. Eğer 2020’ye kadar linyit kaynaklarımızı kullanmazsam Kyoto Protokolü gereği bize çivi çaktırmazlar” diye konuştu.

Alış, ayrıca Konya Karapınar’da da yaklaşık 4-5 bin megavat gücünde termik santrali yapmayı planladıklarını, ilk olarak Suudi Arabistan’dan bir teklif aldıklarını ancak Türkiyeli yatırımcılardan da destek beklediklerini söyledi. Afşin’de ve Yatağan’da ayrı ayrı 1 milyondan fazla ağaç diktiklerini belirten Alış, “Çevreciler bizim kadar ağaç dikmiyor” dedi. Türkiye’nin kurulu gücü 57 bin megavat. 2023 hedefi bu gücün 100 bin megavata çıkarılması. Mevcut kurulu güç içinde yerli kömürün oranı 8 bin 140 megavat. 2023 hedefleri kapsamında kömürle elde edilecek elektrik miktarının 30 bin megavat olması planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler