1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Afrika’da 620 milyondan fazla insan elektriksiz yaşıyor

Afrika’da 620 milyondan fazla insan elektriksiz yaşıyor

Enerji Günlüğü – Son beş yılda küresel petrol ve gaz keşiflerinin yüzde 30’una ev sahipliği yapan sahraaltı ülkelerinde620 milyondan fazla insan...

Afrika’da 620 milyondan fazla insan elektriksiz yaşıyor

Enerji Günlüğü – Son beş yılda küresel petrol ve gaz keşiflerinin yüzde 30’una ev sahipliği yapan sahraaltı ülkelerinde620 milyondan fazla insan elektriksiz yaşıyor ve kişi başı ortalama elektrik kullanımı 50-watt’lık gibi basit bir ampulü yakabilecek güçte bile değil.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ve APCO Worldwide tarafından düzenlenen “World Energy Outlook 2014 - Africa Özel Raporu” Türkiye Tanıtım Toplantısı, 20 Ekim 2014 tarihinde Sabancı Center’da yapıldı.

Sözkonusu potansiyeli ile Türkiye için de önemli bir fırsat olan Afrika enerji sektörüne ilişkin detaylı bilgilerin paylaşıldığı raporun tanıtım toplantısına Afrika’da faaliyet gösteren ve yatırım yapmayı planlayan iş temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın World Energy Outlook 2014 serisinin bölümlerinden biri olan Afrika Özel Raporu’na göre sahraaltı ülkelerindeki ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlandırılması için modern enerji yöntemlerine erişimin artırılması gerekiyor. Bölgede 620 milyondan fazla insan elektriksiz yaşıyor ve 730 milyondan fazla insan tehlikeli ve etkisiz yemek pişirme tekniklerine güveniyor. Odun ve kömür başta olmak üzere katı biyoyakıtların kullanımı diğer yakıtların kullanımının çok daha üstünde ve kişi başı ortalama elektrik kullanımı 50-watt’lık gibi basit bir ampulü yakabilecek güçte bile değil.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın Afrika üzerine yaptığı bu derin analiz, bölgenin enerji kaynaklarının bölge nüfusunun ihtiyacını karşılamak için oldukça yeterli olduğunu gösterirken, bu kaynakların gelişemediğinin altını çiziyor. Bölge, Nijerya, Güney Afrika ve Angola başta olmak üzere geçtiğimiz beş yılda küresel petrol ve gaz keşiflerinin yüzde 30’una ev sahipliği yaptı.

Aynı zamanda geniş bir güneş enerjisi ve hidrolik enerji potansiyeli ile birlikte rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına da sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler