1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Adularya Yunus Emre Termik Santrali için kamulaştırma

Adularya Yunus Emre Termik Santrali için kamulaştırma

Enerji Günlüğü - Adularya Enerji tarafından Eskişehir Mihalıççık'ta kurulacak Yunus Emre Termik Santrali için gereken taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Bakanlar...

Adularya Yunus Emre Termik Santrali için kamulaştırma

Enerji Günlüğü - Adularya Enerji tarafından Eskişehir Mihalıççık'ta kurulacak Yunus Emre Termik Santrali için gereken taşınmazlar acele kamulaştırılacak. 

Bakanlar Kurulu, Adularya Enerji tarafından Eskişehir Mihalıççık'ta tesis edilecek Yunus Emre Termik Santrali'nin yapımı amacıyla bazı taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararı aldı.

TOPLAM TÜKETİMİN % 1.7'SİNİ ÜRETECEK

Yunus Emre Termik Santrali, tam mekanize, uzun ayak yöntemiyle yer altı kömür madenciliği ve akışkan yataklı çevre dostu termik santral projesi. Mihalıççık İlçesi Koyunağılı Köyü'nde kurulacak tesisler iki üniteden oluşacak. Her bir ünitesi 145 MW kurulu güce sahip projeye verilen lisans süresi 45 yıl.

Santralde, yıllık 2.21 milyar kWh elektrik üretimi hedefleniyor. Bu rakam, ülkedeki elektrik tüketiminin yüzde 1.17'sine tekabül ediyor.

İTHALATI 150 MİLYON DOLAR AZALTACAK

440 milyon Euro'luk yatırımla hayata geçirilecek projenin finansmanı Czech Export Bank (CEB) tarafından sağlandı. Santralin devreye alınmasıyla birlikte enerji ithalatında yıllık 150 milyon dolar tasarruf edileceği hesaplanıyor. Adularya Enerji, Yerli linyit yakıtlı, akışkan yataklı kazan ve baca gazı arıtma sistemi (FGD: Flue Gas Desulphirization) ile birlikte kurulan Yunus Emre Termik Santrali'ni Türkiye'nin AB emisyon kriterlerine uygun ilk santrali olarak nitelendiriyor.

1500 KİŞİLİK İSTİHDAM

Halen maden sahalarında yaklaşık 1000 kişi çalışırken, termik santralin devreye alınmasıyla birlikte istihdam rakamının 1500 kişiyi aşması bekleniyor. Yunus Emre Termik Santrali'nin ilk ünitesinin 2014'ün 3'üncü çeyreğinde, ikinci ünitesinin ise 4'üncü çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

EPC ŞİRKETİ; VITKOVICE

Santralin inşaasını EPC Contractor (Anahtar Teslim Tedarikçi) Çek Cumhuriyeti'nin önde gelen şirketlerinden Vitkovice Machinery Group üstlendi. Santralin inşaat ve montaj işleri ise yine EPC Contractor olan Vitkovice şirketinin kontrolünde tamamen yerli firmalar ve yerli elemanlar istihdam edilecerek yapılacak.

JENERATÖRLER SIEMENS'TEN

Tamamen Avrupa teknolojisinin kullanılacağı santralin ana ekipmanlarından kazan ve baca gazı arıtma sistemi Andritz Energy & Environment (AE&E); türbin Skoda, jeneratörler Siemens AG firmalarından temin edilecek. Madencilik ekipmanlarının teminini ise Ferrit S.r.o firması üstlendi. Madencilik yatırımı ise yerli teknik elemanlar öncülüğünde sahasında dünyanın sayılı firmalarndan biri olarak bilinen BUCYRUS International Inc.’in desteğiyle yapıldı. Türkiye’de ilk defa santrali besleyecek kömür, tamamıyle yıkanarak zenginleştirilecek. Kurulacak yıkama tesisinin de Türkiye’nin en büyük yıkama ünitesi olacağı ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler