1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB`nin enerji birliğine ihtiyacı var

AB`nin enerji birliğine ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - AB, enerji piyasasında Rusya'ya olan bağımlılığı kırmak, daha rekabetçi, sürdürülebilir ve güvenli enerji piyasası için Enerji...

AB`nin enerji birliğine ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - AB, enerji piyasasında Rusya'ya olan bağımlılığı kırmak, daha rekabetçi, sürdürülebilir ve güvenli enerji piyasası için Enerji Birliği oluşturmanın önemini vurguladı.

AB Enerji Birliği’nden (Energy Union) Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ve Avrupa Birliği Enerji ve İklim Değişikliği Komisyoneri Miguel Arias Canete tarafından bugün Brüksel'de AB Enerji Birliği ve İklim Değişikliği Strateji Belgesi açıklandı.

Belgede AB üyesi 28 ülkenin ayrı ayrı enerji yasalarına sahip olduğu ve bunun bu şekilde devam edemeyeceği belirtilerek, Avrupa genelinde entegre bir enerji piyasasına duyulan ihtiyaca verilerle vurgu yapılıyor.

Avrupa'da parekende piyasasının tam olarak işlemediği, konutlarda tüketicilerin çok fazla enerji tedarik ve fiyat seçeneklerinin bulunmadığı ve enerji altyapısının eskimekte olduğuna dikkat çekilerek, yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğu, ancak mevcut ulusal politikalar ve piyasa yapısı nedeniyle yatırımcıların doğru teşvik edilemediği ifade ediliyor.

Avrupa'nın mevcut şekilde devam ederse düşük karbon ekonomiye geçişin çok zor olacağı vurgulanarak, düşük petrol fiyatlarının tarihi bir fırsat olarak değerlendirilerek güçlü bir AB iklim politikası ve yeni teknolojiler için hemen şimdi doğru tercihi yapması gerektiği belirtiliyor. Bu tercihin de Enerji Birliği olduğu vurgulanıyor.

VERİLERLE AB ENERJİ PİYASASI

Belgede yer alan en son verilere göre, Avrupa 400 milyar Euro değerinde olan enerji ihtiyacının % 53'ünü dışarıdan ithal ediyor. Bu verilerle dünyanın en büyük eneji ithalatçısı olan AB'de üye ülkelerden altısı enerji ihtiyacının tamamını Rusya'dan karşılıyor.

Yine verilere göre, enerji tasarrufundaki her yüzde 1 artış için doğalgaz ithalatı % 2.6 oranına kadar azalacak. Buna rağmen evsel kullanımda enerjinin % 75'i verimli kullanılamıyor. Ulaımda da petrol ürünlerine bağımlılık % 94 oranındayken bunun % 90'ı ithal ediliyor.

Dolayısıyla, Avrupa Birliği her yıl doğrudan yada dolaylı olarak enerji için 120 milyar Euro harcama yapıyor. Ayrıca AB'de 2020 yılına kadar enerji sektörü için 1 trilyon Euro'nun üzerinde yatırım yapılmasına ihtiyaç var.

FİYAT FARKLARI REKABETİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

AB'deki en düşük seviyedeki elektrik fiyatları bile Amerika'dan % 30 daha fazla. 2012-2013 yılları arasında evlerde kullanılan elektriğin fiyatı vergi sonrası ortalama % 4.4 oranında arttı.

Doğalgaz fiyatlarında da aynı durum gözleniyor. AB doğalgaz fiyatları Amerika'dakinin iki katından daha fazla. Bu fiyat farklılıkları da enerji sanayiinde rekabeti olumsuz yönde etkiliyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ

AB yenilenebilir enerji yatırımları yıllık 129 milyar Euro ile bir milyonun üzerinde insana iş olanağı sağladı. AB şirketleri yenilenebilir enerji teknolojisinde % 40 paya sahipler.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler