1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB`den 11 üyesine elektrik destek soruşturması

AB`den 11 üyesine elektrik destek soruşturması

Enerji Günlüğü - AB, bazı üye ülkelerin elektrik talebinin yüksek olduğu saatlerde kesintiler yaşanmaması için tesislere verdiği devlet desteğine soruşturma...

AB`den 11 üyesine elektrik destek soruşturması

Enerji Günlüğü - AB, bazı üye ülkelerin elektrik talebinin yüksek olduğu saatlerde kesintiler yaşanmaması için tesislere verdiği devlet desteğine soruşturma açtı.

İnternet arama motoru Google ve Rus devlet enerji şirketi Gazprom hakkında soruşturma başlatan AB, şimdi de üye ülkelerin elektrik sisteminde rekabet ihlali olup olmadığını araştırmak için soruşturma başlattı. Avrupa Komisyonu, elektrik kesintilerinin önüne geçmek için tesislere devlet desteği veren 11 AB ülkesi hakkında, bu desteklerin yasa dışı sübvansiyon teşkil edip etmediğini incelemek amacıyla soruşturma başlattı.

Üretimi desteklemek için bazı üye ülkeler tarafından kullanılan bu sistemin diğer ülkelerden daha ucuza elektrik alımının önüne geçebileceğinden şüphelenen Avrupa Komisyonu, Belçika, Hırvatistan, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsveç’ten, yürürlükte veya planlama aşamasında olan sistemleriyle ilgili bilgi talep etti.

Komisyon, elektrik üreticileri, tedarikçiler ve şebeke operatörlerinden de bilgi isteyecek. AB’nin konuya ilişkin taslak raporunun yıl sonunda tamamlanması ve nihai raporun da 2016 ortalarında çıkması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, ‘Bu sektör soruşturması, üye ülkelere kapasite mekanizmaları uygularken AB’nin devlet desteği kurallarına uyymaları konusunda açık bir mesaj veriyor ve Komisyon’un, Avrupa’da gerçek bir Enerji Birliği oluşturma hedefine de katkı sunuyor’ dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler