1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB Trans-Hazar boru hattının devreye girmesini istiyor

AB Trans-Hazar boru hattının devreye girmesini istiyor

Enerji Günlüğü – Doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek isteyen AB, Rus gazına en büyük alternatif olan Trans-Hazar boru hattı projesinin hayata geçirilmesini...

AB Trans-Hazar boru hattının devreye girmesini istiyor

Enerji Günlüğü – Doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek isteyen AB, Rus gazına en büyük alternatif olan Trans-Hazar boru hattı projesinin hayata geçirilmesini istiyor.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev'in verdiği bilgiye göre, AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Gunther Oettinger, Azeybaycan ve Türkmenistan ile Brüksel'de yeni tur görüşmeler yapmak istediklerini iletti.

Aliyev, Türkmenistan’ın katılmakta istekli olmadığı toplantının tarihinin henüz belirlenmediğini de ifade etti. Bölgenin önde gelen gaz üretici ve ihracatçısı olan Türkmenistan,dünyanın dördüncü büyük gaz rezervlerine sahip ve yılda yaklaşık 70 milyar metreküp gaz üretiyor.

AB’ye göre AB’nin Güney Enerji Koridoru’nun oluşturulması için en önemli eksikliğin Türkmen gazı olduğunu düşünüyor. Brüksel, Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılmasının en uygun yolu olarak da Hazar Denizi’nin dibine 300 kilometrelik doğalgaz boru hattının döşenme projesini görüyor.

AB-Türkmenistan ve Azerbaycan arasında Trans-Hazar boru hattı için görüşmeler Eylül 2011'de başlamıştı.

RUSYA’DAN TEPKİ GECİKMEDİ

AB’nin bu girişimine beklendiği üzere Rusya’dan tepki gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün verdiği demeçte Hazar Denizi bölgesine doğalgaz boru hatlarının döşenme konusunda Hazar devletlerine kararları zorla kabul ettirme çabalarının açıkça görüldüğünü açıkladı.

Lavrov, Trans Hazar boru hatlarının döşenme konusunun sadece beş Hazar devleti olan Rusya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan ve Kazakistan tarafından görüşülmesi gerektiğini açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler