1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB karbon salımını azaltacak

AB karbon salımını azaltacak

Enerji Günlüğü – AB, 2030 yılına kadar karbon salımını 1990 yılına göre en az % 40 azaltacak ve enerji üretimi içindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının...

AB karbon salımını azaltacak

Enerji Günlüğü – AB, 2030 yılına kadar karbon salımını 1990 yılına göre en az % 40 azaltacak ve enerji üretimi içindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının payını % 27 arttıracak.

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, sabahın ilk saatlerine kadar devam eden toplantıda enerji ve iklim değişikliği konusunda bir dizi uzun vadeli hedef üzerinde anlaşmaya vardılar. Liderler, iklim değişikliği ile mücadelede alınacak tedbirler üzerinde uzlaşmak için mali yardımları artırırken, bazı hedefleri de zayıflattılar.

KARBON SALIMI YÜZDE 40 AZALACAK

Avrupa Birliği karbon salımını 2030 yılına kadar 1990 yılına göre en az yüzde 40 azaltacak. Bu hedef tüm üye ülkeler için yasal şekilde bağlayıcı olacak.

Liderler ayrıca, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının AB'nin enerji üretimi içindeki payının 1990'lara göre yüzde 27 artırılması ve enerji verimliliğin yüzde 27 iyileştirilmesi üzerinde de anlaştılar.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, günün ilk saatlerinde tamamlanan müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada, "Kolay olmadı, hem de hiç. Ancak adil bir karara varmayı başardık" diye konuştu.

Liderler zirvesi öncesinde ortaya konan taslaklarda enerji verimliliğinin yüzde 30 düzeyinde artırılması öngörülmüş, İngiltere ise bunun yüzde 27 seviyesinde tutulmasını talep etmişti. Enerji üretiminde büyük ölçüde kömüre bağımlı olan Polonya da kendi çıkarlarıyla ters düşecek bir kararı veto edeceğini duyurmuştu.

Varılan anlaşma 2015 yılı sonunda Fransa'nın ev sahipliğinde yapılacak Birleşmiş Milletler destekli zirvede iklim değişikliğiyle mücadele konferansı öncesinde Avrupa'yı lider konuma getirmek için yeterli olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler